OD STARE FABRIKE DO SAVREMENOG RADNOG PROSTORA

by | December 27, 2017
Damjan Geber, kreativni direktor Brigade

Foto Domagoj Blažević, Domagoj Kunić

Zagrebačka agencija Bruketa & Žinić OM, jedna od najnagrađivanijih u regionu, odlučila je da bivšu fabriku konačno potpuno prilagodi svojoj delatnosti, a optimizaciju prostora preuzela je Brigada, koja je deo njihove grupe agencija. Za uređenje, studio Brigada osvojio je prvu nagradu na Bravacasa Design Awards 2015, u kategoriji poslovnih prostora.

Više različitih zasebnih celina proteže se na tri etaže – s različitim ambijentima i karakterima – koje su sada mnogo fleksibilnije i otvorenije za intervencije zaposlenih, a pružaju i više mesta za druženje, interakciju, neformalne odnose i susrete. Na srednjoj etaži, koja je ujedno i glavni ulaz u agenciju, nalaze se uglavnom prostori namenjeni klijentima i gostima. Glavni ulaz nije uobičajena poslovna recepcija. Šefica biroa sedi za drvenim radnim stolom, a okolo su razmeštene stolice – restaurirani klasici hrvatskog i regionalnog dizajna. U kutiji koja visi s tavanice, prozvanoj “kutija za nakit”, smeštene su nagrade čiji se obrisi naziru kroz poluprozirnu osvetljenu oblogu.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se agencija Bruketa & Žinić OM menjala, tako su se menjale i njene potrebe za prostorom, koji nikada nije bio adekvatno osmišljen za delatnost koja se u njemu obavljala.

Ovaj zahtevni zadatak rekonstrukcije postojećeg, uz što minimalnije finansijske izdatke, poveren je Brigadi, agenciji za uređenje prodajnih, izložbenih i poslovnih prostora, produkt-dizajn i arhitekturu, koja je i deo grupe Bruketa & Žinić OM. Tako je Brigada postojeći biro pretvorila u savremeniji, funkcionalniji i za boravak i rad mnogo ugodniji enterijer, koji je u skladu s agencijskom kulturom i koji – što je najvažnije – vrlo podsticajno deluje na kreativnost zaposlenih.

Članak se nastavlja posle reklama

Kod takvih otvorenih kancelarija, instalacije moraju biti fleksibilne, što se obično rešava dvostrukim podom u kojem su skrivene žice. Zbog ograničenih visina i neprikladne konstrukcije poda, tako nešto nije bilo izvodljivo, pa je Brigada osmislila novi sistem nazvan “kompjuterska tavanica”. Reč je o vidljivim vodilicama za instalacije, iz kojih izlaze crvene fleksibilne instalacijske cevi, koje se povezuju s radnim mestima. One se mogu premeštati u zavisnosti od rasporeda stolova zahvaljujući rasteru prihvatnih kuka u tavanici.

Materijali su jednostavni, često reciklirani ili koji se mogu jednostavno reciklirati, od sirovina nabavljenih u Hrvatskoj. Pri bojenju, nisu korišćeni toksični lakovi ni teške hemikalije – vrlo prisutno crno drvo dobijeno je starom japanskom tehnikom paljenja, dok su čelične površine obrađene tehnikom paljenja recikliranog motornog ulja, umesto lakiranjem.

Članak se nastavlja posle reklama