Napušteni zamak kao inspiracija

by | September 18, 2014
Zamak kao inspiracija

Ova kuća za osam osoba koja je smeštena u napuštenom zamku iz 12. veka je pobednički projekat za prestižnu Stirlingovu nagradu. 

Zamak kao inspiracija slika 2 Zamak kao inspiracija slika 3

Ruševine su u posedu porodice Estli i nalaze se na imanju u zapadnom Varvikširu u Velikoj Britaniji. Restauraciju je radio veoma smeli tim WWM arhitekata.

Članak se nastavlja posle reklama

Zamak kao inspiracija slika 4

Restauracija na veoma nežan način smešta novu zgradu u srce stare na ovaj način pokazujući kreativnost dizajna i posvećenost konzervaciji i očuvanju. Prestižna i važna Stirlingova nagrada je zaista zaslužena.

Zamak kao inspiracija slika 5Zamak kao inspiracija slika 6

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo imanje je tokom 12. veka bilo utvrđen zamak a tokom vremena postepeno napuštan da bi konačno bio jako oštećen u požaru 1978. godine i potpuno napušten.

Renoviranjem, arhitekte su uspele da stvore jedinstven, veoma upečatljiv dom koji na izvestan način omogućuje ljudima koji borave u njemu da iskuse život u skoro 1000 godina starom zamku na moderan način.

Članak se nastavlja posle reklama

Zamak kao inspiracija slika 7 Zamak kao inspiracija slika 8

Estli zamak demonstrira kako rad u osetljivom istorijskom kontekstu zahteva mnogo više od specijalističkih veština arhitekata-konzervatora.

Članak se nastavlja posle reklama

Zamak kao inspiracija slika 9

Odluka da se spavaće sobe i kupatila postave na prizemlje a dnevne prostorije na sprat čini da iskustvo u kući bude zaista posebno, pošto su najimpresivniji delovi prostora zapravo tjudorske i jakobinske ruševine napolju.

Članak se nastavlja posle reklama

Zamak kao inspiracija slika 10 Zamak kao inspiracija slika 11Zamak kao inspiracija slika 12

Svojim spojem starog i novog i velikim osećajem za rad u različitim istoriskim kontekstima, ova kuća u ruševinama zamka predstavlja veoma važan doprinos arhitekturi sa svojim pažljivo izrađenim detaljima i zanatskim elementima.

Izvor: ribastirlingprize.architecture.com

Članak se nastavlja posle reklama