Izvan granica običnog: Otkrijte najfascinantnije kuće sveta

by | July 18, 2023
Izvan granica običnog: Otkrijte najfascinantnije kuće sveta

U proteklih 55 godina, od leta ljubavi koje je započelo u San Francisku, mnoge karakteristike šezdesetih godina prošlog veka su nestale iz svakodnevnog života. Većina velikih gradova sada ima arhitekte koji pokazuju naklonost prema hrabrim bojama i uzorcima ili cenjenju elemenata prirode. Rezultat su različite psihodelične kuće širom sveta, obavijene neobičnim bojama koje vas navode da pomislite da nešto nije u redu.

Upoznajte najfascinantnije kuće sveta

Za neke ljude, ove kuće karakterisane zakrivljenim oblicima i živopisnim bojama nisu samo arhitektonska čuda – to su njihovi domovi. Neke od njih, poput Casa Orgánica u Meksiku i The Bloomhouse u Sjedinjenim Američkim Državama, ističu se organskim krivinama. Druge strukture, poput Reversible Destiny Lofts u Japanu i ikonične Casa Batlló u Španiji, imaju kaleidoskopske kvalitete koje vas asociraju na putovanje uz pomoć halucinogenih supstanci.

Pansioni za pamćenje: Bekstvo od stresnog života

Članak se nastavlja posle reklama

El Jardin, Santa Barbara, Kalifornija (dizajnirao Jeff Shelton, 2014)

Arhitekta Jeff Shelton nije sklon ograničenjima građevinskih propisa, pa uspeva da izgradi najšarenije kuće u Santa Barbari, istovremeno se pridržavajući stroge špansko-mavarske estetike grada. Rezultat je kuća El Jardin, psihodelična verzija južnošpanske arhitekture sa pogledom na Santa Barbara Rivijeru i planine Santa Ynez. Sa šarenim detaljima od stakla, talasastim gvožđem i ručno pravljenim pločicama, El Jardin je trijumf Seuss-ovskog stila.

Casa Batlló, Barselona, Španija (dizajnirao Antoni Gaudí, 1904)

Izvorno izgrađena 1877. godine, Casa Batlló je preuređena 1904. godine od strane španskog arhitekte Antonija Gaudíja – iako njegove čuvene građevine poput Park Güell-a i La Sagrada Familia često zasene manju kuću. Ipak, jasno je zašto se smatra jednim od Gaudíjevih modernističkih remek-dela: sa krovom u obliku zmajevog tela, blistavim mozaicima i vitražima, Casa Batlló je zaista fantastična. Danas nije stambena zgrada, već UNESCO-va svetska baština i obavezna destinacija za posetiti u Barseloni.

Članak se nastavlja posle reklama

Hundertwasserhaus, Beč, Austrija (dizajnirao Friedensreich Hundertwasser, 1985)

Jedna od najpopularnijih atrakcija u Beču, Hundertwasserhaus je bio prvi arhitektonski poduhvat umetnika Friedensreich Hundertwassera. U saradnji sa arhitektom Josefom Krawinom, Hundertwasser je zamislio kuću koja je u interakciji sa prirodom. Danas je Hundertwasserhaus šareni dom sa naglašenim bojama, sastavljen od nagnutih linija i sjajnih mozaika, u vlasništvu gradske vlade Beča, koja je odgovorna za iznajmljivanje jedinica. Iako unutrašnjost nije dostupna turistima, Hundertwasser muzej je udaljen samo kratkom šetnjom.

Članak se nastavlja posle reklama

Casa Orgánica, Meksiko Siti, Meksiko (dizajnirao Javier Senosiain, 1984)

Casa Orgánica je nastala iz uma arhitekte Javier-a Senosiain-a, koji je želeo da projektuje kuću sličnu prilagođenim strukturama iz ljudske istorije: pećinama, iglui i čak majčinom zagrljaju. Ali, nasuprot njenoj udobnoj, zemljanoj unutrašnjosti, kuća ima talasastu, šarenu plavozelenu fasadu prekrivenu živopisnom bougainvillea cvećem. Nalazi se nešto manje od sat vremena vožnje od Meksiko Sitija, i iako nije otvorena za javnost, Casa Orgánica nudi ture u trajanju od jednog sata.

Članak se nastavlja posle reklama

Palais Bulles, Théoule-sur-Mer, Francuska (dizajnirao Antti Lovag, 1984)

Kuća izgrađena za život na Marsu, nije iznenađujuće što je dizajner mode iz svemirskog doba, Pierre Cardin, odlučio da nastani Palais Bulles. Uz pogled na Kan, ova globularna kuća je spoj futurizma i organske arhitekture. Danas je ovaj šarmantni primorski dvorac privatni objekat dostupan za iznajmljivanje za sve, od venčanja do revija.

Članak se nastavlja posle reklama

El Alto Cholets, El Alto, Bolivija (dizajnirao Freddy Mamani Silvestre, 2005)

Nalaze se izvan prestonice La Paza, El Alto Cholets arhitekte Freddy-ja Mamani Silvestre-a predstavljaju povratak andske kulture. Ove živopisne, maksimalističke kuće – portmanteau reči “chalet” i “chola” – odaju počast autohtonim stanovnicima Bolivije i predstavljaju direktan otpor tradicionalnoj prigušenoj paleti i otkrivenoj cigli moderne bolivijske arhitekture. Cholets su višenamenske zgrade, pri čemu prvi sprat služi za poslovne aktivnosti, drugi kao prostor za događaje, a treći za stanovanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Reversible Destiny Lofts, Tokio, Japan (dizajnirali Shusaku Arakawa i Madeline Gins, 2005)

Možda prepoznate Reversible Destiny Lofts iz serije “Girls”, ali ova zgrada je mnogo više od šarene znamenitosti. Inspirisan i posvećen Helen Keller – neko ko je prema mišljenju dizajnera preokrenuo svoju sudbinu – ovaj kompleks stanova ima za cilj da pomogne stanarima da otključaju puni potencijal svojih čula zahvaljujući svojim živopisnim bojama i neobičnim oblicima. Srećom, i vi možete sebe ušuškati u ovom psihodeličnom ambijentu za 255 dolara noć.

Najfascinantnije kuće sveta: The Bloomhouse, Austin, Teksas (dizajnirali Dalton Bloom i Charles Harker, 1973)

Ova kuća u Austinu, koju su projektovale dvojica studenata arhitekture sa Univerziteta Teksas, je oda harmoničnom odnosu između ljudi i prirode. Krivine ove kuće izgrađene su od poliuretana i prekrivene su malterom kako bi imitirale tok elemenata – osim pravougaonih zadnjih vrata, u celoj kući ne postoji ni jedna prava linija. Kuća je spasena od propadanja 2017. godine, kada ju je obnovio bivši gradonačelnik West Lake Hills-a, Dave Claunch. Sada je ova kuća dostupna za iznajmljivanje tokom odmora, tako da i vi možete boraviti u njoj.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Borjana Božić

ineb1599/gettyimages