Najčešće greške pri uređenju doma

by | September 13, 2017

 
 
Predivna bela, sjajna komoda veoma je nezahvalna – više ćete vremena provesti čisteći je nego sedeći na njoj. Budite oprezni i racionalni pri odabiru nameštaja i dekorativnog asortimana, jer ćete time uštedeti dosta novca. Evo nekoliko loših primera za dnevni boravak ili sobu…

1. Agresivna boja zidova
Oduševljeni ste idejom da zidove ofarbate u crveno ili crno? Te boje su u redu, ali nikako ne mogu da stoje na svim zidovima prostorije. Uostalom, možda niste tip koji bi mogao da boravi u ambijentu u kom dominiraju ovako jake boje. Ili u prostoriji nema dovoljno prirodne svetlosti pa ćete njima zagušiti prostor. Zato krenite s nekom neutralnom ili pastelnom nijansom pa polako uvodite one smelije – na jedan zid, ili u niše ako ih imate. S obzirom na to da je reč o manjim površinama, postavljanje tapeta na njih ili farbanje neće koštati mnogo.

Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

2. Čupavi tepisi
Gledajući sa aspekta estetike, oni su čak i poželjni jer odišu toplinom i nežnošću, no pitanje je koliko su zahvalni za održavanje. Imajte na umu da su čupavi tepisi pogodno tlo za nakupljanje prašine i ostalih nečistoća. Ako imate malo dete ili kućnog ljubimca, njima će oni biti idealno mesto za igru pa će vrlo brzo izgubiti svoju podatnost i mekoću.

3. Mermerna radna površina
U filmovima i na stranicama časopisa uočili ste predivne mermerne ploče koje krase kuhinju i odlučili ste investirati u njih. Izgledaju više nego dobro, no koliko su zapravo zahvalne? Pripremite se za svakodnevno glancanje – koje će vam dosaditi čim shvatite koliko je mermer zahtevan, a zbog neprestanog čišćenja možda neadekvatnim sredstvima velika je mogućnost i da izgubi svoj prvobitni sjaj.

Pixabay

Članak se nastavlja posle reklama

4. Drečavi nameštaj
Uzmite u obzir činjenicu da je poželjno da ključni elementi enterijera – kauč, krevet, zidovi – budu u neutralnim nijansama, pa ukoliko želite neki otkačeni nameštaj, umesto cele garniture izaberite npr. fotelju u jarkom koloritu. Ipak ćete tu provoditi vreme pa ne biste da vam drečave boje baš “bodu“ oči.

5. Dekorisanje “na brzaka”
Nestrpljivi ste i želite sve da rešite što pre. Veoma ambiciozno od vas, ali malo stanite na loptu. Ne zato što ne verujemo u vaš dobar ukus, nego zato što prostor ipak treba da osetite i prema tom osećaju unosite detalje u njega. Možda vam se neka od dekoracija ne svidi i onda ćete biti primorani da kupite drugu.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Kupovina jeftinog nameštaja
Odlučili ste da kupite jeftiniji kauč iako ste videli da će mu vrlo brzo trebati tapaciranje. Jeste li sigurni da ćete u tom slučaju proći jeftinije? Dok nabavite materijal i platite majstora, bolje bi bilo da ste investirali u kvalitetan komad nameštaja.

 

Članak se nastavlja posle reklama

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs

Članak se nastavlja posle reklama