Moka za osećaj prijatnosti

by | January 19, 2018
Moka

Investitor je imao jasnu zamisao – želeo je prijatan i funkcionalan prostor u kojem će dominirati „moka“ boja. Arhitekte Biljana Turanjanin-Pujo ([email protected]) i Maja Pavićević ([email protected]) sa saradnikom M. Žunićem svojski su se potrudili da modifikuju prostor, izbalansiraju materijale i tonove i postignu željeni efekat.

Moka slika 1

Trebalo je da dizajniramo stan koji će biti topao, ali bez upotrebe toplih boja… Neka bude moka! Moka kafa je prepoznatljiva po intenzivnoj i prefinjenoj aromi, a njen prijatan ukus trebalo bi da se oseća još neko vreme nakon ispijanja. I zaista, po snimanju ovog priloga, još dugo nakon odlaska iz stana osećali smo se smireno i prijatno.

Članak se nastavlja posle reklama

Moka slika 2

Preobražaj jednog dosta nepraktičnog enterijera u moderan, vrlo funkcionalan i privlačan ambijent. Idealno je koncipiran za celu porodicu tako da ukućani mogu zajedno da provode vreme, ali i da se, u skladu sa sopstvenim željama, distanciraju jedni od drugih.

Moka slika 3

Članak se nastavlja posle reklama

Između dnevnog boravka i kuhinje sa prostranom trpezarijom ima barijera, ali tako vešto upakovana u ambijent da ceo enterijer ipak deluje kao otvoreni prostor. Garnitura je odesa, natuzzi. Kubične visilice su fabbian.

Moka slika 4

Članak se nastavlja posle reklama

Kuhinja je izuzetno funkcionalna, a svedena je u linearnu formu od moka, čokoladnih, belih, mat i sjajnih površina. Zidna i radna ploča kuhinje i pulta je od corian mase. Dugački pult sa strane kuhinje ima niz korisnih elemenata za odlaganje stvari, a sa strane trpezarije ima funkciju za brzo obedovanje sa polubarskim stolicama lem, cubo, dizajn azumi.

Moka slika 5

Članak se nastavlja posle reklama

Frižider je ugrađen u stub od tamnog oraha koji sa spuštenim plafonom u drvetu čini jasnu kompoziciju i predstavlja vizuelnu barijeru između dnevnog boravka i kuhinje sa trpezarijom. Trpezarijski sto je u kombinaciji drveta i bojenog stakla u čokoladnom tonu, dok su tapet i mebl stolica sa svetlucavim moka primesama od firme omexco.

Moka slika 6

Članak se nastavlja posle reklama

Spakovati u ovaj prostor sve neophodne sadržaje i dobiti funkcionalan apartman za roditelje – bio je pravi izazov. Soba nije opterećena suvišnim nameštajem i upadljivim detaljima. Krevet je tip toula, veoma udoban i kvaltetne završne obrade, firme corinto.

Moka slika 7

Tapet omexco je u istom tonu sa diskretnim svetlucavim horizontalnim potezima čiji su efekti boja i materijala dodatno naglašeni kristalnom rasvetom. Kupatilo je urađeno u kombinaciji dva tona granitne keramike fap i bisazza pločica. I u njemu, kao u celom ambijentu, dominira moka boja u više nijansi. Praktičnim rešenjem – postavkom duguljastih ogledala na dva naspramna zida – vizuelno je dobijeno u širini kupatila.

Članak se nastavlja posle reklama

Moka slika 8

U spavaćem bloku su smeštene još dve, momačke sobe. U ovim sobama dominiraju bela, grafitna i crna boja. Plakari, komode, stolovi i noćni stočići su svedeni, linearni i vrlo elegantni. Krevet dimenzija 140×210 cm pravljen je po meri. Sačinjen je od bojenog medijapana, vidno je „odlepljen“ od poda i postavljen pored noćnog stočića. Nameštaj u ovim sobama, kao i u celom stanu, proizvodi firma kontura jugović.

Tekst: Biljana Turanjanin Pujo
Foto: Srđan Bosnić

Članak se nastavlja posle reklama

Tags: