Modernizam na brazilski način

by | November 21, 2017

Casa IV je raskošna vila u Sao Paulu, čiji projekat potpisuje studio Suite Arquitetos. Brazilski modernizam jasno se prepoznaje kao uzor arhitektima pri oblikovanju enterijera, a ceo ambijent mogli bismo opisati kao egzotičan koktel moderne umetnosti, vibrantnih tropskih boja i skladnog izbora materijala

Najveći i najreprezentativniji deo kuće nesumnjivo je dnevna zona, koja se sastoji iz nekoliko podcelina. Među njima, po površini i volumenu dominira luksuzni salon. On se nalazi u uglu objekta, zahvaljujući čemu ga sa dve strane okružuju staklene površine. Uz obilje svetla, njegovoj velelepnosti naročito doprinosi dvostruka visina prostorije, koja mu je dala zaista raskošan izgled.


Kako je ovaj prostor namenjen prijemu gostiju, osim komada za sedenje i posluživanje, u njemu nema drugog nameštaja. Zahvaljujući tome, salon izgleda veoma prozračno i elegantno.

Kada je u pitanju izbor materijala i boja, prvo što se uočava jesu upečatljivi kontrasti tekstura i boja. Okvir prostorije čine pod prekriven parketom i zidovi obloženi drvenim panelima u istoj nijansi, koji su kombinovani sa belim plafonom i delovima zidnih površina. Ova neutralna osnova upotpunjena je vedrom kombinacijom plave, narandžaste i svetlosive. Kako su odabrani materijali i boje prostoru dali karakter, izbegnuta je suvišna dekoracija. Tu su samo klupa sa izloženim vazama različitih oblika i veličina, kao i nekoliko zidnih slika i postera velikog formata, u skladnoj proporciji sa dimenzijama prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

Na salon se nadovezuju još dve celine dnevne zone, koje su raspoređene na dva nivoa. Jedna od njih jeste TV-soba, koja je uređena u istom maniru kao i salon. Karakteriše je intimniji ambijent, postignut manjom površinom, spuštenim plafonom, i rebrasto raspoređenim drvenim elementima koji je okružuju. Oni fizički, a delimično i vizuelno odvajaju ovu celinu, ujedno obezbeđujući zaštitu od prekomernog sunca.

Kuću okružuje velika terasa sa staklenom ogradom, koja predstavlja produžetak dnevnog boravka na otvorenom prostoru. Za nju su odabrani vrlo upečatljivi komadi nameštaja – plavi stočić sa stilizovanim postoljem i dve jarkonarandžaste fotelje sa neobičnim naslonom koji štiti od sunca.

Kuhinja i trpezarija nalaze se u zajedničkom prostoru, odvojenom od dnevnog boravka. Koloritni detalji su izostavljeni u ovoj celini, a pečat joj daje glomazna visilica u obliku pauka (model Dear Ingo, Moooi), koja se nadvija nad trpezarijskim stolom.

IV Centenario

Članak se nastavlja posle reklama

Deo dnevne zone jeste i radna soba, koja se nalazi na galeriji iznad TV-sobe. Obilje svetla i minimalna opremljenost glavne su karakteristike ove prostorije. Upečatljiv detalj jeste veliki tepih neobičnog koloritnog dezena.

 

Članak se nastavlja posle reklama

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs

Članak se nastavlja posle reklama