Milioneri iz blata!

by | September 21, 2015

Naravno da je generacija koja je navikla na zamenu drveta plastikom, zamenu kamenih kocki asfaltom, tramvaja autobusima i vune sintetikom, a to je generacija bejbi-bumera posle Drugog Svetskog rata, šokirana idejom da se ljudi danas vraćaju starim materijalima, organskoj poljoprivredi, žutom šećeru i crnom hlebu sa zrnevljem. Ali, sada se stvari okreću unatrag. A jedna od novih-starih ideja je i korišćenje zemlje za gradnju kuća. I ovo može biti odličan startap. Naročito ako živite u Vojvodini ili u severnom delu centralne Srbije.

Zemlja je materijal koji se, kao i kamen ili drvo, koristi kao bazični materijal za gradnju kuća stotinama i hiljadam godina. Ali, nisu od zemlje samo kuće u Maliju, već se i u Vojvodini vekovima gradilo na ovaj način. I u drugim zemljama gradnja od zemlje oživljava, i to ne samo među ljubiteljima ekologije, hipsterima ili ludim arhitektima. U UK se proizvode i blokovi od zemlje namenjeni za izgradnju kuća, i to pod nazivom CEB ili CSEB blokovi (kompresovani stabilizovani zemljani blokovi, compressed stabilised earth blocks).

E'Block-image

Članak se nastavlja posle reklama

CSEB blokovi izgledaju kao cigle na prvi pogled

Zemlja je element za gradnju koji je jeftin, ima vrlo dobra izolatorska svojstva, razgradiv je, nema zračenje, ekološki je sjajan. Najlepše od svega što sami možete napraviti blokove, jer gdegod da iskopate rupu, dobili ste sirovinu. Uz pomoć prijatelja možete napraviti blokove. Ali, CSEB blok nije samo od gline koja je sušena. Da je tako, to bi bila obična nepečena cigla. Da biste napravili fabriku CSEB blokova, treba vam 15% cementa, 80% zemlje sa dubine od metar i više i ostalo je pesak i voda. Naši standardi ovih blokova su najbliži nemačkim, a razlikuju se od zemlje do zemlje.

Bitno je znati da se od ovih blokova može graditi sve ali ne i tavanice, jer oni nemaju nosivost. A opet, ono što možete da objasnite kao proizvođač ovih blokova, je da kuća od blokova može da košta 150 evra po kvadratu, a mogu se praviti i od recikliranih materijala. Ideja je da jeftinom stanogradnjom možemo da rešimo mnoge probleme, ali i da izvedemo celu zemlju na put manjeg zagađenja, ali i većeg blagostanja: priroda nam je dala sve uslove za to.

Članak se nastavlja posle reklama

Ideja: napravite mini-fabriku CSEB blokova. Nije skupo ali može biti isplativo. Ako nikome drugome, možete izgraditi kuću sebi i rođacima koja će biti i do 6 puta jeftinija nego komšijina.