Koncertna dvorana Ark Nova oslikava privremenu i pokretnu arhitekturu današnjice

by | September 19, 2014
Ark Nova

Ova intrigantna koncertna dvorana kreirana je za muzički festival u Lucernu, u Švajcarskoj. 

Ark Nova slika 2

Festival u Lucernu stvoren je neposredno posle velikog cunamija u Japanu i glavna uloga mu je bila da okupi ljude kroz muziku kako bi se solidarisali sa Japanom.

Članak se nastavlja posle reklama

Ark Nova slika 3Ark Nova slika 4Ark Nova slika 5

Bilo je zamišljeno da se napravi pokretna dvorana gde bi se muzika izvodila i slušala. Za projekat su bili angažovani japanski arhitekta Arata Isozaki i britanski skulptor i umetnik indijskog porekla Aniš Kapur. Ova svojevrsna koncertna dvorana je smeštajnog kapaciteta za 500 ljudi i planirano je da bude široka 30 m i dužine 36 m, sa maksimalnom visinom od 18 m.

Ark Nova slika 6 Ark Nova slika 7 Ark Nova slika 8

Članak se nastavlja posle reklama

Membranska struktura se naduvava. Potrebno je svega dva sata da se dvorana u potpunosti naduva a posle korišćenja može se izduvati i spakovati u kamion. Na ovaj način dvorana se može prenositi sa mesta na mesto.

Ark Nova slika 9 Ark Nova slika 10 Ark Nova slika 11

Članak se nastavlja posle reklama

Ova dvorana je doživela svoju „premijeru“ na muzičkom festivalu u Lucernu, a njeno korišćenje je nastavljeno u područjima Japana koja su bila pogođena cunamijem. Na ovaj način ova pokretna arhitektonska tvorevina ispunila je svoju privremenu funkciju istovremeno ostavljajući veoma jak efekat na korisnike prostora.

Izvor: journal-du-design.fr

Članak se nastavlja posle reklama