Kako je krov simbola Savamale zasijao punim sjajem

by | December 22, 2014
Sika

Tokom tromesečnog renoviranja čuvene zgrade “Geozavoda”, arhitektonskog bisera Beograda, najveći izazov bila je sanacija kupole. Taj poduhvat je poveren, svetski poznatoj građevinskoj kompaniji Sika koja ima vrhunska rešenja za krovne konstrukcije i hidroizolaciju.

Kupola ovoj zgradi daje izrazitu upečatljivost. Pored same hidroizolacije krova, naš osnovni zadatak je bio da kupoli vratimo prvobitan izgled. Osamdesetih godina urađen je novi pocinkovani lim, koji je vremenom dotrajao. Krov od tada nije održavan. Bilo je neophodno ukloniti svu koroziju, pripremiti podlogu, zameniti delove lima i naneti zaštitni sloj i odgovarajuću boju koji je omogućio da krov bude ponovo najlepši deo zgrade. S obzirom da je na krovu nekada bio bakarni lim i da je još uvek u funkciji, on bi sada imao izgled patiniranog bakra, nešto slično krovu Narodne skupštine i zato smo se odlučili za boju SikaLastic-a. Važno nam je bilo da koristimo naše najbolje materijale. Upotrebili smo poliuretansku, vodonepropusnu i vatrootpornu, elastičnu i UV stabilnu membranu SikaLastic 621 TC u zelenoj boji koja će omogućiti dug životni vek ovom arhitektonskom biseru Beograda.“ – kaže Srećko Pantelić, stručnjak kompanije Sika Srbija.

Kupola "Geozavoda" renovirana materijalima švajcarskog proizvođača

Kupola “Geozavoda” renovirana materijalima švajcarskog proizvođača

Članak se nastavlja posle reklama

Interesantno je da je radove izvodila ekipa majstora specijalizovana za visinske radove, a cela rekonstrukcija izvedena je pod punom alpinističkom opremom.

Zgrada “Geozavoda” izgrađena je 1907. godine kao sedište Beogradske zadruge, a ovo arhitektonsko delo potpisali su dvojica uglednih beogradskih arhitekata – Andre Stevanović i Nikola Nestorović.

Zgrada "Geozavoda" izgrađena je 1907. godine kao sedište Beogradske zadruge

Zgrada “Geozavoda” izgrađena je 1907. godine kao sedište Beogradske zadruge

Članak se nastavlja posle reklama

Smatra se jednim od najboljih ostvarenja beogradske arhitekture s kraja 19. i početka 20. veka. Palata nekadašnje Beogradske zadruge nosi status spomenika kulture, dok je 1979. godine proglašena za kulturno dobro od velikog značaja.