Devet saveta kako maksimalno iskoristiti mali stan

by | January 2, 2017

Hladno zimsko vreme podrazumeva da, hteli-ne hteli, više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, stoga je poželjno učiniti ga što prijatnijim za boravak. Kako biste izbegli teskobu i loše raspoloženje, iskoristite maksimalno potencijal prostora u kojem živite, učinite ga otvorenim i prozračnim, a evo i nekoliko saveta kako da to postignete.

Savjeti za mali stan  3

1. Postavite police visoko
Dobar način da skrenete fokus s malog prostora i učinte ga ugodnim za boravak jeste da postavite police bliže plafonu. Tako ćete vizualno povećati prostoriju, a sve drage stvari dobiće svoje mesto.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Veće je bolje
Nered je neprijatelj malom stanu. Detalji su uvek dobrodošli, ali pripazite da imate više većih nego manjih komada nameštaja. Uzmite u obzir i “pravilo dinje”, tačnije ukrasi u domu ne bi trebalo biti manji od dinje.

3. Osvetlite različite delove sobe
Samo jedno svetlo na sredini sobe znatno može ograničiti osećaj prostora. Umesto toga, postavite rasvetu u različite delove prostorije kako biste naglasili uređenje. To mogu biti stone ili podne svetiljke, u stilu koji najviše volite.

Savjeti za mali stan  4

Članak se nastavlja posle reklama

4. Ne zanemarite moć pruga
Poznato je da vertikalne figure izdužuju figuru tela pa prema istoj logici možete “obući” i sobu. Pruge na podu ili zidu u prostoru stvaraju iluziju beskonačnog prostora. Osim toga, u trendu su.

5. Koristite različite nijanse iste boje
Ako imate mali stan, za zidove je najbolje odabrati svetlu boju i ne treba se zaustaviti na jednoj. Odaberite neutralne ili pastelne boje, a zatim kombinujte različite nijanse. Koristite najsvetlije boje na zidovima, a za kauč ili okvir za slike odaberite tamnije tonove.

Članak se nastavlja posle reklama

Savjeti za mali stan  7

6. Ogledalo, ogledalce moje…
Ako je nešto poželjno u malom prostoru, onda su to ogledala. Ona daju dubinu prostoriji i svetlost. Ne ustručavajte se, postavite ogledalo gde god je to izvodljivo u stanu.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Neka vam dekor bude proziran
Staklo i pleksi-staklo propuštaju svetlo, što je više nego poželjno, a nameštaj i dekorativni detalji koji su glatki i prozirni izgledaju vrlo moderno. Idealno bi bilo da u stanu nemate težak, tamni nameštaj.
Savjeti za mali stan  8

8. Obojite plafon
Obojeni plafon stvara utisak visokih zidova i privlači pogled prema gore, te smanjuje osećaj klaustrofobije. To mogu biti zabavni crteži, neki uzorak ili samo nijansa koja se razlikuje od zidova.

Članak se nastavlja posle reklama

9. Pomerite nameštaj od zida
Možda vam se ovaj savet čini nelogičnim, ali dobićete više slobodnog prostora. Lakše ćete se kretati po stanu, a stvari koje pažljivo čuvate možete grupisati i smestiti u uglove prostora.
Savjeti za mali stan  1

Savjeti za mali stan  2

Izvor: Dom i dizajn

Članak se nastavlja posle reklama