3D štampa je revolucionarna budućnost gradnje?

by | October 1, 2015

Kompanija ZhuoDa je za manje od pola radnog vremena skopila dvospratnu vilu od šest prefabrikovanih kocaka dobijenih tehnologijom 3D štampe.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-7

U gradu Zijan u Kini, napravljena je kuća po principu LEGO kocaka. Prefabrikovani elementi stigli su na gradilište i tamo su velikom brzinom međusobno sklopljeni. Ipak, što je brzo, u ovom slučaju, nije i kuso. Naime, kuća je zahvaljujući materijalima koji se koriste pri 3D štampi, otporna na požare a pritom može da podnese zemljotrese magnitude 9.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovako brza gradnja bila je moguća, naravno, zahvaljujući prefabrikaciji. Naime, preko 90 posto konstrukcije je bilo gotovo pre nego što je stigla na gradilište. Ovakav efikasan proces značajno štedi vreme pa su se samim tim smanjili i troškovi izgradnje na 2,5 do 4 hiljade juana što je oko 400 do 480 dolara po kvadratnom metru.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-2

3D štampačima potrebno je samo deset dana da urade celu kuću dok je za zidanje vile ovih dimenzija tradicionalnim metodama potrebno obično oko šest meseci.

Članak se nastavlja posle reklama

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-4

Kuća je sposobna da podnese jake zemljotrese zato što je rađena od modula, svaki s težinom od po 100 kilograma po kvadratnom metru, koji svaki za sebe nosi teret nezavisno. Opterećenje se prenosi na čeličnu ramovsku konstrukciju koja jedino nije rađena 3D štampom.

Članak se nastavlja posle reklama

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-9

Po završenoj 3D štampi, zidovi se oblažu dekorativnim strukturama a moguće je čak u smesu dodati i bilje tako da kuća ima ugrađenu aromaterapiju.

Članak se nastavlja posle reklama

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-11

Da se radi o veoma kvalitetnoj gradnji, govori i podatak da ova kuća može da traje i do 150 godina.

Članak se nastavlja posle reklama

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-10

Istog dana, građanima je bio omogućen pristup kući kako bi se sami mogli uveriti u kvalitet izgradnje.

3D-printed-villa-by-ZhuoDa-8 3D-printed-villa-by-ZhuoDa-5 3D-printed-villa-by-ZhuoDa-3

Članak se nastavlja posle reklama

Preuzeto sa gradnja.rs