14. Dani Orisa u Zagrebu

by | December 23, 2014

Nedavno su se u Zagrebu po 14. put održali Dani Orisa – dvodnevna manifestacija koja svake godine okuplja vodeća imena svetske arhitekture.

Brojne posetioce okupljene u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ pozdravio je Andrija Rusan, osnivač i direktor Orisa, te je uz uvodnu reč i dodelom nagrade Oris Tehnoplast službeno otvorio manifestaciju.

Orisova nagrada dodeljuje se u 2 kategorije pa je tako ove godine Orisova nagrada za izuzetan arhitektonski projekat dodeljena hrvatskom arhitekti Idisu Turatu za sportsku dvoranu na ostrvu Krku, a Orisovu nagradu za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi primio je Winy Maas, koji je ujedno imao i čast da započne predavanja.

Članak se nastavlja posle reklama
Orisova nagrada dodeljuje se u 2 kategorije

Orisova nagrada dodeljuje se u 2 kategorije

Harizmatični Maas predstavnik je jednog od najsavremenijih svetskih biroa današnjice, holandskog projektnog biroa MVRDV. Dinamično predavanje zamislio je kao prikaz svoje tipične radne nedelje, čiji se manični tempo gotovo ne razlikuje od tempa rok-zvezde, uzevši u obzir gradove koje nedeljno obilazi posećujući trenutne i projekte u nastajanju.

MVRDV svakom projektu pristupaju istraživački, dosta su posvećeni proučavanju materijala, te mnogim svojim radovima donose inovaciju u arhitekturu.

Članak se nastavlja posle reklama

Takođe vrlo inspirativno predavanje održao je nagrađeni Idis Turato, koji s jednakom strašću i kreativnošću, a različitim rukopisom već dugi niz godina niže projekt za projektom. Kroz zanimljive slajdove Turato je prikazao prvenstveno ugao iz kojeg arhitekta posmatra svet oko sebe, ne koncentrišući se nužno i samo na arhitekturu, već i na šire aspekte koji utiču na njega.

Svojim primerom i angažmanom pokazao je kakvu bi ulogu arhitekta trebalo da ima u svom okruženju.

Članak se nastavlja posle reklama

Na samom kraju predavanja prikazao je nekoliko svojih recentnih ostvarenja izgrađenih pretežno na ostrvu Krku, te se osvrnuo na uporedbu s Maasom komentarišući kako mu je ipak draži i bliži sporiji tempo rada koji naši prostori još uvek dozvoljavaju.

Dani Orisa - dvodnevna manifestacija koja svake godine okuplja vodeća imena svetske arhitekture

Dani Orisa – dvodnevna manifestacija koja svake godine okuplja vodeća imena svetske arhitekture

Članak se nastavlja posle reklama

Jedna od (još uvek) retkih ženskih predstavnica u svetu arhitekture, predstavnica Indije Anupama Kundoo, predstavila je svoj nepretenciozan pristup arhitekturi kojeg odlikuju racionalnost i jednostavnost. Iako nije slepo vezana za indijsku tradiciju, u svojim projektima nastoji da koristi lokalne i dostupne materijale te se vodi poznatim zanatima i tehnikama.

Ime koje se čuvalo za kraj Dana Orisa je Ippolito Pestellini Laparelli, italijanski dizajner poznat po svojoj saradnji s holandskim biroom OMA slavnog Rema Koolhaasa. Na ovogodišnjem Bijenalu u Veneciji, čiji je kurator bio sam Koolhaas, istraživao je osnovne elemente u arhitekturi. Laparelli je prikazao i saradnju s modnom kućom Prada za koju je dizajnirao scenografiju za brojne revije.

Članak se nastavlja posle reklama

Švajcarsku je na Danima Orisa predstavljao Pascal Flammer, mladi arhitekta u usponu, zasad orijentisan na porodične kuće kojima pristupa vrlo spiritualno i filozofski. Mauricio Rocha, prvi predstavnik Meksika na Orisu, prikazao je svoj rad kroz savremene intervencije na građevinama kulturne namene.

Dani Orisa

Dani Orisa

 

Članak se nastavlja posle reklama

Iz Meksika je takođe stigao Miquel Adria, poreklom Španac i osnivač časopisa za arhitekturu Arquine. Predavanje je bazirao na meksičkoj arhitektonskoj tradiciji upoznajući nas s njenim najpoznatijim predstavnicima.

Goncalo Byrne iz Portugala prikazao je projekte zaštite i očuvanja graditeljske baštine, dok je Španac Emilio Tunon prikazao projekte koji su nastali u saradnji s nedavno preminulim Luisom Mansillom.

 

Članak se nastavlja posle reklama