Koloritno i transparentno

by | October 13, 2017

Jednostavan, ali upečatljiv stan od 65 m2 nalazi se u 20. arondismanu u Parizu. Dizajn potpisuje arhitekta Manuel Sekeira, koji je za vlasnicu osmislio ženstven i mladalački ambijent.

Osmisliti originalan koncept koji odgovara zahtevima klijenta za arhitekte nikada nije lak zadatak, naročito ako je potrebno kreirati ženstven ambijent a arhitekta je muškarac. Međutim, otkad se upoznala sa Manuelom Sekeirom i njegovim radom, za vlasnicu ovog stana nije bila prihvatljiva opcija da preuređenje svog životnog prostora prepusti bilo kome drugom. Ipak, da bi odgovorio na njene zahteve, arhitekta je morao da pokaže hiperkreativnost i snalažljivost, kako krajnji rezultat ne bi bio suviše jednostavan, banalan i dosadan. Nakon nekoliko meseci, vlasnica je dobila potpuno novi dom – moderan, prozračan i koloritan.

U enterijeru dominira bela, ali su akcenti intenzivnih boja uneli dinamiku i svežinu. U dnevnoj sobi, to su dve fotelje u pink i ljubičastoj boji, kao i dekorativni detalji – prekrivač i zidne slike u istim nijansama. Sve ovo lepo se uklopilo sa ugaonom braon sofom sa bež jastučićima. Interesantan je i neobičan klub-stočić prstenastog oblika, sa nekoliko polica. Kombinacija ovakvih detalja dala je dnevnoj zoni pop-art pečat.

Kako se cela dnevna zona nalazi u prostoriji oblika slova L, arhitekta je rešio da kontinuitet između pojedinih celina simbolički predstavi nekim elementom. Za to je odabrao gipsanu traku na plafonu, koja se od samog ulaza provlači sve do dnevne sobe, u kojoj se lomi i skoro zatvara u kvadrat. Ona je iskorišćena i na praktičan način – za ugradnju LED rasvete. Ovo rešenje je vrlo funkcionalno, s obzirom na to da visina prostorije iznosi svega 2,5 m pa spuštanje plafona nije bila prihvatljiva opcija.

Nameštaj za odlaganje u dnevnoj zoni dizajniran je i izrađen po meri. Bela TV komoda sa policama u dnevnoj sobi i regal u trpezariji, koji se sastaju na uglu, zavšavaju se zasečenim bočnim stranama. U središtu dnevne zone smeštena je trpezarija sa okruglim stolom i belim plastičnim stolicama.

Možda najupečatljivije detalje u stanu predstavljaju transparentne pregrade od pleksiglasa, koje odvajaju kuhinju i kupatilo. Kuhinja je odvojena žutom, a kupatilo crvenom pregradom, pri čemu je ona prema kuhinji sasvim providna, dok pregrada koja deli kupatilo od dnevne zone omogućava samo naziranje siluete s druge strane.


Dnevna zona osvetljena je putem staklenih površina koje zauzimaju celu širinu zida. Pri renoviranju stana menjana je i stolarija, pa su klasična balkonska vrata zamenjena harmonika-sistemom, koji je omogućio da se terasa u potpunosti spoji sa dnevnim prostorom. Zaštitu od sunca na terasi obezbeđuje žuta tenda, kao još jedan koloritni akcenat.


I minimalistička kuhinja od korijana izrađena je po meri da bi se mali prostor nepravilnog oblika u kom je smeštena maksimalno iskoristio. Da savršenu belinu kuhinjskih frontova ništa ne bi narušilo, odabrana je i bela ugradna tehnika. Ovi elementi su u kontrastu sa tamnosivom radnom pločom i zidom iza nje. Kuhinju osvetljavaju dva visoko postavljena prozora, kao i ugradna LED rasveta, tačkasto raspoređena po obodu prostorije.


Za spavaću sobu, vlasnica je želela maksimalnu jednostavnost ali i praktičnost. Ove želje arhitekta je ispunio izborom bele boje i minimalnog broja elemenata. U središtu ove male prostorije nalazi se krevet, a osim dva noćna ormarića, tu je još samo ugradni plakar u punoj širini i visini zida, vešto skriven iza vrata.


U kupatilu su primenjena neka od najoriginalnijih rešenja u ovom enterijeru. Pre svega, to je pomenuta transparentna pregrada koja je, posmatrajući iz kupatila, pozicionirana unutar tuš-kabine. Time je arhitekta želeo da stvori mogućnost za kreiranje intrigantnog prizora.
Drugo interesantno rešenje jeste ugradni plakar sa perforiranim frontovima od korijana, koji okružuje toaletnu šolju. U njemu su skriveni veš-mašina, korpa za veš, police za odlaganje i vodokotlić. Zahvaljujući tome, celo kupatilo izgleda vrlo čisto i svedeno.
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs