Karakteristike eko stila u enterijeru

by | January 17, 2023
eko stil u enterijeru

Eko stil je gotovo nemoguće pomešati sa drugim stilom  – tako je originalan, živahan i kreativan.

Eko stil u enterijeru: Glavne osobine stila

Jasne oznake ovakvog stilskog rešenja su:

Šema boja prirodnih nijansi: bež, braon zelena, plava, pesak. Svetle blistave nijanse nemaju mesta u eko stilu – u ovom pravcu vlada suzdržanost.
Minimum nefunkcionalnog dekora. Bolje je ukrasiti sobu biljkama, drvenim dodacima, kamenim figuricama, školjkama i drugim darovima prirode.
Prirodni završni materijali: drvo, kamen, pamuk, eko-koža, staklo, cigla, lan, pamuk.
Maksimalan slobodan prostor. Nemojte zatrpati sobu velikim brojem predmeta.
Dobro osvetljenje. Tokom dana, sobe treba da imaju puno prirodnog svetla. U večernjim satima nedostatak sunčeve svetlosti možete nadoknaditi stonim i podnim lampama, svećnjacima i lusterima.
Idealno je ako soba ima velike prozore. Ne moraju biti ukrašene luksuznim zavesama – bolje je izabrati roletne ili rimske zavese.

 

Kome je pogoduje enterijer u eko stilu?

Ovaj smeru u dizajnu enterijera je po ukusu ljudi koji su prinuđeni da provode mnogo vremena u gradskoj vrevi. Prirodni motivi pomažu da se stabilizuje emocionalno stanje i da se čovek opusti.

Prednosti i mane uređenja stana u eko stilu

Svako ko otkrije eko-stil zaljubi se u ovaj jedinstven spoj slobode i mira. Za to postoje objektivni razlozi:

Pozitivno utiče na raspoloženje. Prigušeni prirodni tonovi, diskretan dekor, slobodan prostor faktori su koji daju osećaj opuštenosti.
Bezbedni materijali. Prostorije će uvek imati divnu mikroklimu, jer je završna obrada prirodna, što znači da nema toksičnih supstanci.
Prilika za eksperimentisanje. Dekor u eko stilu možete razblažiti ekskluzivnim elementima koje niko drugi sigurno nema.

Eko stil takođe ima uslovne nedostatke. Evo tri glavna:

Poteškoće sa čišćenjem. Eko-materijali zahtevaju pravilnu i redovnu negu. Neophodno je pažljivo obrisati prašinu sa biljaka, drveta i kamenih površina. Karakteristike prirodnih materijala ne dozvoljavaju upotrebu agresivnih sredstava za čišćenje, tako da morate potrošiti dosta vremena na čišćenje.
Potreba za sakrivanjem tehnike. Ako je vaš stan uređen u eko stilu, potrebno je maksimalno sakriti kućne aparate: ugraditi, postaviti na neprimetna mesta. Zadatak izgleda jednostavno, ali morate unapred razmisliti gde i kako da sklonite uređaje tako da budu dostupni, ali ne i upadljivi.
Visoka cena materijala. Prirodno ne može biti jeftino. Nije neophodno kreirati projekat dizajna u eko stilu za milione, ali sigurno je da ne možete računati na izrazito jeftina rešenja.

 

Materijali i dekor za sobe u eko stilu

Ekodizajn će izgledati organski ako se svi elementi enterijera uklapaju kao delovi slagalice.
Ekostil je pravac u kome se posebna pažnja posvećuje materijalima.

Ovo su opcije:

Drvo. U dekoraciji je bolje koristiti prirodno drvo. Prirodni dezeni izgledaju lepše od printova, koji su u eko pravcu potpuno deplasirani. Zidovi se mogu završiti pločama nalik drvetu.
Staklo. Ovaj materijal je pogodan kao pomoćni. Pregrade i staklene police izgledaju sjajno u sobama.
Kamen. Granit, mermerne pločice su pogodne za završnu obradu podova i zidova. Najčešće, dizajneri koriste proizvode sa mat površinom – izgledaju prirodnije u unutrašnjosti.
Koža. Materijal izgleda odlično na nameštaju.  Zidni paneli presvučeni kožom izgledaju elegantno i diskretno.
Tkanine. Dizajneri ne vole veštački tekstil kada ukrašavaju prirodni enterijer. Ako želite da postavite jastuke na sofe ili okačite zavese na prozore, izaberite predmete od lana ili pamuka. Ovi materijali ne gube vizuelnu privlačnost tokom vremena i “dišu”.
Metal. Upotrebu ovog materijala treba svesti na minimum.
Za dizajn stana u eko stilu, plastika  nije prikladna. I ne samo zato što je sintetički materijal. Plastični predmeti krše kanone stila.

 

Dekorativni elementi u eko stilu

Najbolji dekor su sobne biljke. Što je više zelenila u prostoriji, dizajn više izgleda organski. “Živi” zid izgleda neverovatno. Ovo je konstrukcija malih kamenih modula u kojima je zasađena trava ili mini grmlje. Iz daleka, takav zid izgleda čvrsto – ćelije sa zasadima su praktično nevidljive.

Budžetska alternativa “živom” zidu su realistični murali u eko stilu. Ideje za slike: šuma, trava, drveće, bare, planine. Što je crtež realističniji, to će izgledati organskije

Drvene ili kamene figurice mogu se postaviti na police. Dobro izgleda dekor napravljen od prirodnih materijala sopstvenim rukama.

Eko-stil karakterišu zidne kompozicije napravljene od drveta, ogledala u drvenim ramovima. Plakati i slike u boji se retko koriste za ukrašavanje soba.

 

Ekostil od prostorije do prostorije

Pređimo na glavnu stvar – dizajn prostorija. Da biste izbegli disonanciju, bolje je izabrati eko-stil za sve sobe.

Kuhinja u eko stilu

Kuhinja u eko stilu – minimum nameštaja i maksimum pogodnosti. Važno je organizovati prostor tako da svi predmeti budu pri ruci, ali u isto vreme da soba ne izgleda pretrpano.

Pod se može završiti pločicama koje imitiraju drvo i kamen. Laminat je takođe savršen za takav enterijer. Ali bolje je ne koristiti linoleum – ovaj materijal se ne uklapa u koncept prirodnosti.

Umesto kuhinjskog seta, možete staviti police od drvenih letvica. Pletene korpe su pogodne kao kontejneri za skladištenje posuđa i proizvoda.

Od nameštaja dovoljna je trpezarijska grupa, šank i radna površina za kuvanje. Idealne boje: svetlo braon, zelena, bež.

 

Dnevna soba u eko stilu

Odličan atribut eko dnevne sobe je kamin. Pogled na vatru je najbolji način da se upotpuni atmosfera prirodnog kutka.

Odlično rešenje za dnevni boravak u ekološkom stilu su pletene stolice za ljuljanje. Stolice od konoplje izgledaju sjajno. Što je manje obrade, potpunije možete rekreirati atmosferu prirode.

Za sofe nema posebnih zahteva. Glavna stvar je da budu koncizni modeli. Dizajneri preporučuju polukružne sofe bez leđa ili obične pravougaone sofe sa drvenim naslonima za ruke.

U sredini sobe možete staviti mali pleteni tepih ili prostirku. Ali izbegavajte tepih od zida do  zida. Podovi od plute su takođe dostojna opcija za dnevnu sobu.

 

Spavaća soba u eko stilu

Drveni zidovi, žive zelene biljke i udoban krevet bez gvozdenih elemenata glavni su atributi udobne spavaće sobe u eko stilu. Na pod možete položiti vuneni tepih.

Najbolji dekor su drvene ili staklene figurice. Najbolje je postaviti takve proizvode u niše ili na police. Na zidove se mogu okačiti foto paneli sa slikama biljaka.

Posebnu pažnju treba posvetiti dizajnu prozora. Nekoliko opcija: svetle zavese, vertikalne žaluzine od drveta, prozirni til zelene ili plave boje.

H.Dunđerov

Katerzyna Bialasiewitcz/GettyImagesPlus