Još niste videli ruski paviljon od QR kodova

by | December 12, 2014
Ruski paviljon

Na prošlogodišnjem bijenalu arhitekture u Veneciji specijalnu nagradu žirija u kategoriji nacionalnih paviljona osvojio je ruski paviljon, koji su osmislili arhitekte Sergej Čoban i njegov partner Sergej Kuznjecov.

Paviljon od QR kodova Gornji nivo

Postavka je bila podeljena na dva dela sa ciljem da se prikaže suprotnost između sovjetskog društva iz doba hladnog rata i savremenog, otvorenog i prosperitetnog, a zajedničke karakteristika oba segmenta bile su jednostavnost koncepta i naglašena interaktivnost.

Donji nivo Posetioci dekodiraju kodove pomoću tablet računara

Donji nivo izložbe pod nazivom „i-land“ na suptilan način otkrivao je sekvence tajnih gradova stvaranih u vreme Sovjetskog Saveza, dok je na gornjem nivou bio postavljen “i-city“, metafora grada budućnosti Skolkova, novog naučnog centra veličine grada koji bi trebalo da bude izgrađen u blizini Moskve.

Dekodiranje QR kodova QR kodovi o naučnom centru

Gornji nivo paviljona bio je prekriven QR kodovima, koje su posetioci dekodirali pomoću tablet računara – kako bi dobili informacije o projektu Skolkovo, novom gradu koji promoviše arhitektonske i tehnološke inovacije ruskog urbanizma.

Kako izgleda ruski paviljon (video):

Izvor: designboom.com