Igra veličine i veličanstvenosti

by | February 13, 2018
Italija

Katedrala u Milanu, krivi toranj u Pizi, rimski Koloseum, Trg svetog Marka u Veneciji… Savremeni nameštaj u čijoj su pozadini makete istorijskih znamenitosti Italije.

Impozantna katedrala u Milanu ispred koje se nalazi električni lonac na paru La Cupola, dimenzija 26,6×30,7 cm, delo Alda Rossija (Alessi). Napravljen je od nerđajućeg čelika dok su ručke i drška poklopca od crnog bakelita.

Italija slika 1

Članak se nastavlja posle reklama

Minijaturni krivi toranj u Pizi nadvio se nad foteljom Smoke, koju je dizajnirao Patrizie Urquiole (Moroso). Napravljena je od inox čelika, može i da se razvlači, a presvučena kožom ili platnom, dimenzija 100x80x68 cm.

Italija slika 2

Ispred katedrale u Firenci postavljena je zelena stolica Delfi dimenzija 55x54x83 cm, sa plastičnim sedalnim delom i konstrukcijom napravljenom od prelakiranih čeličnih cevi. Ova egronomska stolica proizvodi se u sedam boja a kreacija je dizajnerke Gine Carolle (Ciacci Kreaty).

Članak se nastavlja posle reklama

Italija slika 3

Trg svetog Marka u Veneciji, sa  De’Longhijevim sokovnikom Metropolis izrađenim u kombinaciji metala i stakla, sa kapacitetom od 1,5 litara i tri brzine.

Članak se nastavlja posle reklama

Italija slika 4

Lampa Donna Minor, visine 58 cm, osvetljava trg Sinjorije (trg Vlasti) u Firenci. Njene jednostavne linije konstruisao je Stefano Marcato za Nemo, a proizvodi se od belog i sivo-zelenog ručno pravljenog stakla i niklovanog metala.

Članak se nastavlja posle reklama

Italija slika 5

Rimski Koloseum, iznad kojeg se njiše luster Globo di Luce, dimenzija 45×43 cm, kreacija Roberta Menghina (FontanaArte). Napravljen je od stakla obloženog metalom, dok je električni kabel zaštićen providnom plastikom.

Članak se nastavlja posle reklama

Italija slika 6

Velikim kanalom u Veneciji plovi sto pravougaonog oblika, jednostavnih linija i pravilnog geometrijskog oblika. Reč je o modelu stola Stealth koji proizvodi Calligaris. Njegove dimenzije su 80x120x74 cm. Napravljen je od hromiranog metala i stakla, koje po želji, mogu biti i bele boje.

Italija slika 7

Članak se nastavlja posle reklama

 Na Trgu svetog Petra je dvobojna staklena vaza Anturio, dizajnera Roberta Cadadea. Oblik i boje vaze  asociraju na  cvet (Barovier & Toso).

Pripremila: Desiree Zanardelli
Foto: Mathieu Goradesky