Dodir vesele i tople žute

by | January 25, 2018
Dodir žutog

U ovom dnevnom boravku dominiraju snažni kontrasti boja, a izbor nameštaja ne podleže stilskim pravilima.

Na prvi pogled čini se da ovde dominira žuta boja. Međutim, nije tako. U ovom stanu, zapravo dominiraju crna i bela. Da, reč je kombinaciji boja koja je bila aktuelna osamdesetih godina prošlog veka, koju je deceniju kasnije nasledila Optical Art.

Dve boje, koje to zapravo i nisu, zajedno stvaraju veoma poznat stilistički koncept. Žuta boja, prisutna u ovom prostoru, zapravo se suprotstavlja pomenutoj kombinaciji šireći energiju i podstičući dobro raspoloženje ukućana. Ima je na svakom koraku: na ukrasnim predmetima, nameštaju, umetničkim delima…

Takođe, i neki zidovi obojeni su žuto, na primer, u kuhinji, kupatilu i spavaćoj sobi gde je ova boja ublažena cvetnim dizajnom. Što se tiče nameštaja, izbor je raznovrstan i prati različite stilove: luksuzni luster od murano stakla, plakati, firmirane fotelje, plazma televizor… Čitav prostor odiše pozitivnom energijom i svetlošću kojom zrači.

Dodir žutog slika 1

Kožna sofa Lounge (Nikoletti, 220x108x81 cm) sa pokretnim naslonom i naslonima za ruke napunjenim guščjim perijem. Crno-beli prekrivač Carrara je od čiste runske vune.

Podnoj lampi Tolomeo, dizajn Micele Lucchi i Giancarlo Fassini za Artemidu, može se podešavati visina. Tu su još LG zvučnici, klupa od drvenih letvica, kreacija George Nelson (kolekcija Museum, dužina 122 cm) i prugasti ćilim Altai.

Dodir žutog slika 2

Luster Boheme je sa osam svetiljki od ručno rađenog murano stakla u kombinaciji sa mlečnobelim staklom (Las Murrina, prečnik 80 cm, visina 70 cm).

Na zidu je luster predstavljen u mozaiku Bisazza, a tu je još i fotelja na razvlačenje Facett di Ligne Roset.

Pogled na dnevni boravak u kojem preovlađuje bela boja: na kožnom kauču Lounge (Nicoletti) nalaze se karirano ćebe i jastučići iz kolekcije Etro Home, a pored njega je stočić iz šezdesetih godina prošlog veka, sačinjen od staklaste smole prelakirane u sjajnobelo (MC Selvini), koji je dizajnirao Eero Aarnio.

Na drvenoj površini klupe Alivar sa spojenim nogarama stoje metalni ćup sa drškom od kosti (Sumamka), vaza od žutog stakla (La Murrina) i lampa sa abažurom od pirinčanog papira Lampampa (Ingomaure).

Na zidu su dve slike urađene na drvenim pločama (Spider, L’Affiche). Venecijaneri su iz Ikeine ponude.

Dodir žutog slika 3Dodir žutog slika 3a

Stočić Placet Light je  sa osnovom lakiranom u belo i pločom od uglačanog stakla. Kožne fotelje sa sedištem i naslonom od štavljene goveđe kože Dezza di Poltrona Fraun (68x75x59 cm) dizajnirao je Gio Ponti 1965. godine.

Jastučić je iz kolekcije Etro Home. Iza fotelja i stočića su drvene zidne ploče Spider (L’Affiche).

Na zidu je plazma TV od 42 inča, model 42PC1RR sa hard diskom i digitalnim rikorderom (LG Electronics). Na aluminijumskom kovčegu marke Ovvio postavljena je svetiljka AJ Table, kreacija Arne Jacobsen (kod MC Selvini).

Trpezarijski sto Atlantis je sa kristalnom pločom Glas (130x130x74 cm) na kojem su vaze od kineskog porculana (Blue Cina).

Dodir žutog slika 4

Stolice Irony sa sedištem i naslonom od providnog polikarbonata deo su Calligarisove ponude. Na klupi, kao dekoracija, poslagani su jastučići iz kolekcije Etro Home.

Luster u obliku kupole Sonora dizajnirao je Vico Magistretti za O Luce, dok je plakat na zidu L’Affiche.

Fotelja San Luca (Achille Castiglioni) na kojoj vidimo jastučić Etro.

Dodir žutog slika 5

Okrugli stočić sa crnom pločom i ukrštenim nogarama od čelika dizajnirao je Hans J. Wegner (MC Selvini).

Neobičnu stonu lampu Eye Ball, sačinjenu od matiranog stakla, osmislio je Jae Kyu Lee (Rotaliana): paravan je   od jasenovog drveta prelakiran u crno (MC Selvini). Plakat je L’Affiche.

U kuhinji su svi zidovi žuti: na stolu Domino sa nogarama od livenog aluminijuma i belom pločom Ciacci Krety (90x90x73 cm) vidimo poslužavnik sa ručkama od kosti (Sumampa) i cilindrične vaze od obojenog duvanog stakla (La Murrina).

Tu su stolica Stiped (Magis), kao i šamlica Déjá-Vu. Luster je model Bohéme, sačinjen od murano stakla (La Murrina, prečnik 80 cm, visina 80 cm). Plakat je L’Afiche.

Dodir žutog slika 6Dodir žutog slika 6a

Vidimo i kombinovani frižider sa zamrzivačem, sistem no frost, model Arc8120/IX marke Whipool (70,3×72,8×80 cm) u čijem jednom delu sami možete podešavati temperaturu.

Kuhinjska radna ploča je od inoksa u koju je ugrađen šporet (Dedalo, 180×45 cm).

Umesto visećih elemenata ovde je napravljena metalna konstrukcija koja “drži” aspirator, a pored njega ima mesta za odlaganje sitnica neophodnih u svakoj kuhinji, između ostalog i tostera Nultiche (Kenwood). Ispod je nezaobilazni multipraktik, takođe marke Kenwood.

U sobi je beli bračni krevet Peonia, presvučen kožom (188x211x110 cm). Posteljina i jastuci deo su ponude Flou dok je ćebe od zelene vune iz kolekcije Etro Home. zid krase tepete sa cvetnim dezenom (Power Flower, Jab).

Dodir žutog slika 7

Podna lampa Pascal (Oluce) delo je dizajnera Vica Magistrettija.

Ispred ulaza u spavaću sobu nalazi se šezlong presvučen štavljenom kožom (Sumampa) i fotelja marke Ligne Roset (Facett, 87x81x84 cm).

Dodir žutog slika 8

Na zidu je ulje na platnu Davida Baroggija (L’Affiche). Luster u obliku staklene kugle Miconos dizajnirao je Ernesto Gismondi za Artemide. Pored kreveta su stočić na rasklapanje (MC Selvini) i lampa Atolo (O Luce), kreacija Vica Magistrettija.

Zidovi kupatilo su kombinacija bele i žute boje. U njemu su prelakirana kada Epokue od livenog gvožđa, slavina i tuš koji nisu, kao obično, fiksirani za zid, već su cevima pričvršćeni za pod (Ideo Standard).

Dodir žutog slika 9Dodir žutog slika 9a

Podnu lampu Light Wire sa metalnom osnovom od mesinga dizajnirali su Dante Donegani i Giovani Lauda (Rotaliano). Na zidu, kao ukras, ali i dodatna rasveta, postavljena je lampa od murano stakla sa abažurima u obliku školjki (La Murrina).

Ispred prozora je vitrina Stacion, iz Calligarisove ponude (53×42,5×179 cm), sa peškirima i priborom za kupanje. Ispred police si crni “pouf” Hollywood (Bonaldo, prečnika 65 cm, visine 45cm) i laneni tepih Altai. Na slici levo, u prvom planu, nalazi se lavabo Asolo (50×70 cm) sa metalnom osnovom i slavinom Kiri, proizvod Ceramica Dolomite. Ogledalo je iz Ikeine ponude.

Priredila: Eleonora Crisci
Foto: Adriano Brusaferri