7 bezvremenskih predmeta skandinavskog dizajna

by | December 12, 2017

Mnogi komadi skandinavskog dizajna, koje krasi jedinstven, jednostavan, a opet originalan izgled, već decenijama su omiljeni među enterijeristima, i većina njih su kopirani u svim delovima sveta. U nastavku vam predstavljamo sedam najpoznatijih skandinavskih proizvoda koji su pravi primer bezvremenog stila.

1
Fotelja Egg (1958.), Arne Jacobsen
Fotelja pod nazivom “jaje” dizajnirana je za SAS Royal hotel u Kopenhagenu. Njena udobnost, ali i neobična i neočekivana forma, razlozi su što je i danas predmet žudnje mnogih ljubitelja estetike i skandinavskog dizajana.

2
Visilica PH Artichoke (1958.), Poul Henningsen
Izvorno dizajnirana za restoran u Kopenhagenu, ova visilica izvedena je tako da ne možete da vidite izvor svetlosti iz nijednog ugla gledanja, što znači da njena svetlost nikad ne zaslepljuje. Svetiljka ima čak 72 “lista” koja oblikuju njen izgled, a isprva je njen naziv na danskom značio šišarka.

Članak se nastavlja posle reklama

3
Block lampa (1996.), Harri Koskinen
Otkako je dizajnirana, lampa Block jedan je od najpopularnijih dizajnerskih predmeta na svetu. Pravi se ručno i ne postoje dve iste lampe, a izgleda poput sijalice zarobljene u kocki leda. Inače, ova svetljka je deo stalne postave njujorškog Muzeja moderne umetnosti, što je najveće priznanje koje jedan dizajner može da dobije.

4
Igračke (1984.), Ulf Hanses
Decu od malih nogu treba učiti dobrim proporcijama, dobrom ukusu i logici. Kako sve to spojiti, najbolje zna Ulf Hanses, majstor igračaka. Prilikom osmišljavanja ovaj dizajner je uvek imao na umu da kroz igru, dete može da nauči brojne stvari. Upravo iz tog razloga, igračke s njegovim potpisom su se čuvale i predavale narednoj generaciji dece.

5
Kobenstyle set za kuvanje (1954.), Jens Quistgaard
Lakši od livenog gvožđa, jeftin i atraktivnog izgleda, Kobenstyle set za kuvanje od emajliranog čelika osmislio je danski dizajner Jens Quistgaard, a proizvodi ga popularni brend Dansk. Promišljeni dizajn ovog seta uključuje kreativna rešenja poput poklopaca činija koji se koriste i kao podloge za šerpe.

Članak se nastavlja posle reklama

6
Model 45 Easy stolica (1945.), Finn Juhl
S naslonom i sedištem bez pravih potpornih okvira, ova stolica je u vreme svog nastanka bila revolucionarno delo. Njen dizajn omogućile su nove tehnike spajanja komada tikovine koje je prvi put upotrebio upravo danski arhitekta Finn Juhl. Fluidne i elegantne linije ove fotelje i dan danas pozivaju da se udobno smestite i uživate.

7
Unikko (1964.), Maija Isola
Prepoznatljivi dizajn maka nastao je 1964. godine i to kao delo dizajnerke Maije Isole koja je za kompaniju Marimekko osmislila ovaj snažan uzorak u trenutku kada su u trendu bili realistični cvetni uzorci. Njen mak postao je prepoznatljivo obeležje cele kompanije i još uvek je rado viđen uzorak na predmetima za dom.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Thinkstock, Pinterest

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

Članak se nastavlja posle reklama

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs