9 stvari i razloga zbog kojih vaš prostor u stanu deluje skučeno!

Nekad je nemoguće staviti u sobu i na zidove sve ono što volimo i očekivati da ćemo imati vipe a ne manje prostora!

by | August 12, 2022
9 stvari i razloga zbog kojih vaš prostor stan deluje skučeno!

Nije važno kolika je prostorija ako je nepravilno uređena. U ovom članku ćemo vam reći koje stvari “jedu” dragocene kvadratne metre.

1. Pod bez tepiha

Mnogi ljudi misle da će bez tepiha soba izgledati veća. U stvari, nije tako. Tepih povezuje unutrašnje predmete u jedan. Položite laganu prostirku ili tepih u dnevnu sobu od zida do zida, videćete kako će se soba transformisati. Ali dva mala tepiha će, naprotiv, razbiti prostor, vizuelno smanjujući prostoriju.

2. Preopterećeni zidovi

Ako na zidu visi tepih ili mnogo slika, prostorija se vizuelno smanjuje. Ali potpuno goli zidovi stvaraju isti efekat. Dovoljno 1-2 slike ili fotografije u svakoj sobi. Birajte široke okvire, oni daju utisak prostranosti.

3. Pozadine sa finim uzorcima

Možda volite stil Provanse i cvetne otiske na zidovima. Ali dizajneri kažu da mali crtež vizuelno smanjuje prostor, a veliki ga, naprotiv, povećava. Prilikom popravke obratite pažnju na spojeve, šare treba da budu iste i simetrične na svim zidovima.

4. Beli zidovi

Ne, nismo pogrešili. Bela povećava prostor, ali samo pri dobrom osvetljenju. Ali ako ima malo svetlosti, to daje utisak kutije sa neprirodnom, opresivnom belinom. Pokušajte da ne koristite “sterilnu” boju u prostorijama koje retko dobijaju sunčevu svetlost.

5. Sobe “džungla”

Mnogo puta smo pisali o prednostima sobnih biljaka – pročišćavaju, vlaže, zasićuju vazduh kiseonikom. Ali višak domaće flore čini sobu skučenom i pretrpanom. Ne držite sve saksije u istoj prostoriji, ravnomerno ih rasporedite. Neke biljke mogu čak i da žive u kupatilu – na primer, orhideje.

9 stvari i razloga zbog kojih vaš prostor stan deluje skučeno!

U stanu ne možete živeti kao u šumi a očekovati da vam je široko kao na poljani. Photo Pexels-Cottonbro

6. Prozori bez zavesa

Bez zavesa, soba će izgledati manja. Nemojte kačiti teške zavese, dovoljan je lagani okvir. Da li želite da sakrijete svoj lični život od znatiželjnih očiju? Lagane roletne će pomoći. A ako je vijenac okačen tačno ispod plafona, onda će tkanina vizuelno istegnuti zidove do poda.

7. Masivan nameštaj

Teški drveni sto i stolice privlače pažnju, smanjuju prostor i otežavaju kretanje po prostoriji. Ako je površina mala, dajte prednost slušalicama elegantnih, prozračnih oblika sa kovanim elementima ili providnim materijalima.

8. Mnogo akcenata

Ako se u dizajnu koriste kontrastne nijanse, a unutrašnjost ima mnogo različitih dekora, stvara se utisak zagušenja. Ako dugo boravite u takvoj prostoriji, može doći do glavobolje. U malim prostorima preporučljivo je koristiti ne više od dve pastelne boje.

9. Nema jedinstvenog centra

Dizajneri savetuju da se u svakoj prostoriji napravi jedan centar, oko kojeg će biti postavljen nameštaj i drugi predmeti enterijera. Veliki prozor, kamin, sofa, krevet, trpezarijski sto mogu delovati kao centralna figura. Možete ukrasiti glavni predmet, učiniti ga svetlim, a ostale detalje je bolje ostaviti nevidljivim.

Main photo Pexels by Max Vakhtbovych