Postavljanje stola bez grešaka: 6 saveta za svaki važan događaj

by | August 11, 2025
Postavljanje stola bez grešaka: 6 saveta za svaki važan događaj

Postavljanje stola je važan deo svakog uspešnog druženja, bilo da se radi o formalnoj večeri ili opuštenom okupljanju. Pravilno postavljen sto omogućava gostima da se udobno smeste i uživaju u hrani i piću.

Saveti za pravilno postavljanje stola i izbegavanje najčešćih grešaka

Ipak, čak i iskusni domaćini mogu praviti greške u postavljanju stola koje narušavaju doživljaj. U nastavku donosimo šest najčešćih grešaka i savete kako ih izbeći.

1. Nepažljivo planiranje postavljanja stola

Jedna od najčešćih grešaka jeste što se u žurbi i pripremi hrane zaboravi na pravilno planiranje stola. Pre nego što počnete da raspoređujete tanjire i escajg, izbrojte koliko vam šta treba za goste. Dobro je napraviti spisak jela i uz svako zapisati koji će tanjir, činija ili pribor biti potreban. Tako ćete na vreme znati da li vam nedostaju neki komadi i moći ćete ih nabaviti.

2. Pretrpavanje mesta za sedenje

Još jedna česta greška jeste previše pribora, čaša i tanjira na stolu. Iako se ponekad želi bogat izgled, previše stvari može zbuniti goste i učiniti sto neurednim. Koristite samo ono što vam je zaista potrebno za jelo koje služite. Na primer, nema potrebe za pet viljuški ako imate tri posluženja.

3. Preveliki i nepraktični aranžmani u centru stola

Svečane dekoracije su lepe, ali treba paziti da ne budu previsoke ili preširoke jer ometaju razgovor i protok hrane. Izaberite niže i jednostavnije aranžmane koji neće zauzimati previše mesta i neće smetati gostima da se pogledaju ili razgovaraju.

Članak se nastavlja posle reklama

postavljanje stola

4. Nedovoljna priprema za stolove na otvorenom

Na baštenskim zabavama i piknicima često se dešava da vetar odnese tanjire, salvete ili stolnjak. Zato obavezno koristite tegove, kamenje umotano u foliju ili stezaljke koje će pričvrstiti stolnjak. Tako će vaš sto ostati uredan i siguran od vetra.

5. Nepravilno postavljanje escajga

Pravilno postavljanje escajga je važno, posebno na formalnim večerama. Viljuške treba staviti sa leve strane, noževe i kašike sa desne, a sečiva noževa okrenuti ka tanjiru. Pribor se postavlja po redosledu upotrebe – od spolja prema unutra.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Preterana upotreba mirisa

Iako je prijatno da prostor miriše lepo, previše mirisnih sveća, osveživača ili jakih parfema može uticati na ukus hrane. Miris jela je deo uživanja, zato je najbolje koristiti nesmirisne sveće i cvetne aranžmane bez jakog mirisa.

Izbegavajući ove greške u postavljanju stola, obezbedićete gostima prijatno i udobno druženje. Dobro isplaniran i uredan sto doprinosi lepoj atmosferi i uživanju u svakom obroku.

Članak se nastavlja posle reklama


NataliaAlkema/gettyimages