Barbara Palvin: Kako spoj azulejo pločica i terakote stvara savršeni kućni prag

by | October 22, 2024
Barbara Palvin: Kako spoj azulejo pločica i terakote stvara savršeni kućni prag

Trend koji kombinuje tradicionalne mediteranske elemente sa modernim dizajnom donosi u dom šarmantan i prijatan osećaj, ali se može primeniti i na eksterijer. Savršen primer ovog spoja je dom modela Barbare Palvin, čiji prag kombinuje azulejo pločice i terakotu, stvarajući prelep spoj prirodnih materijala i elegantne estetike.

Barbara Palvin: Azulejo pločice i terakota – savršen balans stila i funkcionalnosti

Azulejo pločice, prepoznatljive po plavo-belom uzorku, vekovima su bile deo arhitektonskih tradicija u mediteranskim zemljama, dok terakota, sa svojim toplim, zemljanim tonovima, donosi osećaj prirodne jednostavnosti. Barbara Palvin je iskoristila ovu kombinaciju na stepenicama ispred svoje kuće, gde pločice savršeno kontrastiraju belim zidovima eksterijera, dok zeleni prozori dodaju prirodan akcenat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Barbara Palvin (@realbarbarapalvin)

Članak se nastavlja posle reklama

Ova kombinacija ističe univerzalnost dizajna, koja se lako prilagođava kako unutrašnjim tako i spoljnim prostorima, bez gubljenja na šarmu i eleganciji.

Saveti za uređenje spoljašnjosti doma

Dizajnerka Nina Lichtenstein preporučuje da je spoljašnji deo doma idealno mesto za eksperimente sa smelim akcentima, poput onih koje vidimo kod Barbare Palvin. „Dvorišta i otvoreni prostori pružaju savršenu priliku za igru bojama i teksturama,” ističe ona.

Članak se nastavlja posle reklama

Jedan od njenih saveta je postavljanje plavih stolica za ručavanje na otvorenom uz rustični drveni sto ili dodavanje plavo-belih jastuka na popločanu terasu. Ovi detalji unose vedrinu i razigranost, zadržavajući istovremeno prirodan i topao osećaj prostora.

Unutrašnje uređenje sa mediteranskim akcentima

Kada je reč o unutrašnjosti, Lichtenstein sugeriše da je ključ u balansiranju smelih akcenata sa klasičnim elementima. „Plavi nameštaj ili dekoracija mogu da donesu osveženje prostoru, ali je važno da osnovna estetika ostane dosledna tradicionalnim elementima,“ objašnjava ona.

Članak se nastavlja posle reklama

Lukovi na vratima, detalji od kovanog gvožđa i terakota podovi su karakteristike koje stvaraju bogatstvo tekstura i daju pozadinu za smelije detalje. Na primer, plavi zid iza kreveta sa kovanom ogradom ili drvene grede u kontrastu sa hladnim plavim tonovima mogu stvoriti dinamičan prostor koji je istovremeno tradicionalan i moderan.

Uređenje prostora inspirisano mediteranskim stilom, poput onog kod Barbare Palvin, pruža savršen spoj prirodnih materijala i elegantnih akcenata, koji čine svaki prostor jedinstvenim, a ujedno funkcionalnim i privlačnim.

Članak se nastavlja posle reklama

Vittorio Zunino Celotto / Staff/gettyimages