Kako pripremiti rudbekije za zimu i obezbediti dugotrajano cvetanje

by | October 21, 2024
Kako pripremiti rudbekije za zimu i obezbediti dugotrajano cvetanje

Rudbekije, poznate po svojim jarko žutim cvetovima sa tamnim, kupastim sredinama, često nazivanim „crnoooke Suzan“, su simbol vedrine u letnjim baštama. Ove biljke, koje potiču iz Severne Amerike, mogu da opstanu godinama uz pravilnu negu tokom zime. Iako su otporne, važno je pripremiti ih za hladne mesece kako bi se sledeće sezone vratile u svom punom sjaju.

Koje vrste rudbekije treba pripremiti za zimu?

Rudbekije (Rudbeckia hirta) pripadaju porodici glavočika (Asteraceae), koja uključuje i običnu belu radu. Ove biljke dolaze u različitim varijantama: jednogodišnjim, dvogodišnjim i višegodišnjim. Jednogodišnje rudbekije se sade u proleće, cvetaju tokom leta i umiru s prvim mrazom. Međutim, dvogodišnje i višegodišnje sorte žive duže, zbog čega ih treba zaštititi tokom zime.

Članak se nastavlja posle reklama

Višegodišnje rudbekije

traju tri do pet godina i najčešće su one koje treba zimovati. U rano proleće preporučuje se razdvajanje i presađivanje kako bi se izbegla pretrpanost i obezbedilo zdravlje biljke.

Orezivanje nakon prvog mraza

Rudbekije cvetaju od jula do prvog mraza. Kada cvetovi počnu da venu, ne treba ih odmah orezivati. Prema preporukama stručnjaka, ostavljanje suvih cvetnih glavica tokom zime može koristiti vrtu i divljim životinjama. Suvi cvetovi pružaju hranu pticama poput zeba i čikadea, a stabljike štite biljku od vetra i mraza.

Ako želite da sačuvate seme za sledeću godinu, odsecite glavice kada postanu smeđe i suve, ali ostavite deo stabljike da zaštiti biljku od zime.

Članak se nastavlja posle reklama

Pokrivanje malčem

Iako rudbekije podnose hladnoću, dodatan sloj malča može im pružiti dodatnu zaštitu. Preporučuje se upotreba organskog malča, poput slame, lišća ili komposta. Naneti sloj malča od nekoliko centimetara oko baze biljke štiti korenje od dubokog smrzavanja i zadržava vlagu.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako nemate dovoljno baštenskog otpada za pravljenje malča, možete koristiti kupljeni malč, poput iglica bora.

Prolećno čišćenje i prihrana

Kada prođe zima i počnu da se pojavljuju novi izdanci, potrebno je ukloniti malč i prihraniti biljku univerzalnim đubrivom kako bi podstakli njen rast. Uravnoteženo đubrivo, poput onog sa jednakim udelom azota, fosfora i kalijuma, pomoći će rudbekijama da se brzo oporave i ponovo procvetaju u punom sjaju.

Članak se nastavlja posle reklama

Uz pravilnu negu i pripremu, rudbekije će vas nagrađivati svojim vedrim cvetovima tokom mnogih godina.


Fabianodp/gettyimages

Tags: