Kako vizuelno proširiti mali hodnik: 10 kreativnih saveta

by | October 16, 2024
Kako vizuelno proširiti mali hodnik: 10 kreativnih saveta

Hodnik je prvi prostor koji vidimo kada uđemo u dom, ali često se zanemaruje i ostaje nedovoljno iskorišćen, naročito kada je reč o malim prostorima. Iako možda ne možete da promenite njegove dimenzije, postoji mnogo načina da vizuelno proširite ovaj prostor i učinite ga udobnijim. Uz nekoliko pametnih trikova u dekoraciji i odabiru nameštaja, vaš mali hodnik može postati funkcionalan i privlačan, ostavljajući dobar utisak na vas i vaše goste.

Mali hodnik, veliki trikovi: 10 načina da prostor učinite prostranijim

Želite maksimalno iskoristiti prostor svog hodnika? Uz ove praktične savete za uređenje, vaš hodnik će vizuelno dobiti na prostoru. Evo kako da sa malo truda postignete velike promene.

Koristite svetle boje

Da bi vaš hodnik izgledao prostranije, obavezno ga okrečite u svetle boje. Belo je savršeno, ali ako želite toplinu, odlučite se za neutralne tonove poput bež, pesak ili svetlosivu. Na primer, arhitektonski studio Deulonder koristi bež nijansu za gornji deo zida, dok je donji prekriven belim drvenim oblogama.

Članak se nastavlja posle reklama

Birajte nameštaj sa malom vizuelnom težinom

Nameštaj koji nije masivan vizuelno proširuje prostor. Laka konzola sa metalnom konstrukcijom i drvenom pločom, poput one koju koristi dizajnerka Paula Duarte, idealna je za male hodnike.

Članak se nastavlja posle reklama

Konzole koje „lebde” za mali hodnik

Konzole koje se montiraju na zid, poput ove koju je dizajnirala arhitekta Elvira Guardia, sa svojim svetlim drvenim finišom čine da prostor deluje otvorenije. Njihova minimalistička forma ostavlja utisak većeg prostora.

Članak se nastavlja posle reklama

Postavite ogledalo

Ogledalo je neophodan element za vizuelno proširenje prostora. Veliko ogledalo postavljeno od zida do zida, kao u projektu dizajnerke Natalije Zubizarrete, daje osećaj dubine i osvetljava prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Staklene pregrade za dodatnu dubinu

Ako vaš hodnik nema dovoljno svetlosti, razmislite o zamenjivanju zida staklenom pregradom. Ovaj trik, korišćen od strane dizajnerke Berte Olivelle, daje prostoriji više svetlosti i dodatnu dubinu.

Članak se nastavlja posle reklama

Oblik ogledala je važan

Pored samog postavljanja ogledala, njegov oblik takođe igra važnu ulogu. Ako je vaš hodnik manji, odlučite se za duguljasto ogledalo koje će proširiti prostor i omogućiti vam da se vidite od glave do pete pre nego što izađete iz kuće.

Otvorite hodnik

Jedan od najboljih trikova za proširenje hodnika je uklanjanje vrata koja ga odvajaju od drugih prostorija. Otvoreni hodnik ka dnevnoj sobi ili kuhinji stvara osećaj prostranosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Dekorišite zidove tapetama sa prugama

Vertikalne pruge na zidovima podižu prostor, dok horizontalne pruge šire prostoriju. Tapete sa prugama su klasičan i efektan način da vaš hodnik izgleda šire i prostranije.

Članak se nastavlja posle reklama

Izaberite ormare sa ravnim frontovima

Ako vam je potreban dodatni prostor za odlaganje, razmislite o ugradnim ormarima sa ravnim frontovima koji nemaju ručke. Kada su ormari u istoj boji kao zidovi, oni se vizuelno stapaju i čine prostor većim.

Iskoristite vertikalni prostor

Vertikalni nameštaj, poput visokih ormara, polica ili vešalica, efikasan je način za uštedu prostora. Bela boja i prirodni materijali, poput drveta, dodaju svetlost i prostranost malim hodnicima.

Članak se nastavlja posle reklama

Sa ovim jednostavnim, ali efektivnim trikovima, vaš hodnik može izgledati veći, svetliji i prijatniji za svakodnevnu upotrebu.


Lisa Anna/pexels.com