Biljke sa bobicama koje će obojiti vaš vrt u jesen

by | October 14, 2024
Biljke sa bobicama koje će obojiti vaš vrt u jesen

Iako topliji meseci odlaze, lepota vašeg vrta ne mora nestati dolaskom jeseni. Postoji mnogo biljaka i žbunova koji tokom jeseni dobijaju prelepe bobice u raznim bojama, čineći vaš eksterijer živopisnim i punim života.

Uživajte u jesenjim tonovima: Biljke sa bobicama

Predstavljamo vam 8 biljaka sa bobicama koje će uneti boje u vaš vrt i tokom hladnijih meseci.

1. Skimija (Skimmia japonica)

Ova zimzelena biljka je jedan od najdekorativnijih žbunova koje možete posaditi u vrtu. Njeno tamnozeleno lišće ostaje sveže tokom cele godine, dok se u jesen pojavljuju zapanjujuće crvene bobice u grozdovima koje krase biljku tokom nekoliko meseci. Međutim, budite oprezni ako imate malu decu ili kućne ljubimce, jer su bobice toksične. Skimiji prija polusenka i dobro drenirano tlo, a leto je važno vreme za redovno zalivanje jer ne podnosi sušu.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Mahonija (Berberis aquifolium)

Poznata i kao Uva iz Oregona, mahonija je biljka koja dolazi iz Severne Amerike i vrlo je otporna. Lako se gaji u različitim vrstama zemljišta i vrtnih uslova. Mahonija može dostići visinu od dva metra, sa gustom, bodljikavom zimzelenom krošnjom. U jesen donosi plavo-crne jestive bobice, što je čini posebnom. Voli polusenku i zahteva umereno zalivanje.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Božikovina (Ilex aquifolium)

Božikovina je poznata kao simbol Božića zbog svojih crvenih bobica i zimzelenih, sjajnih listova sa bodljikavim ivicama. U vrtu može doneti veselu zimsku atmosferu, naročito tokom jeseni i zime, kada ženski primerci biljke stvaraju crvene bobice. Dobro podnosi hladnoću i preferira polusenku, dok zahteva vlažno, ali dobro drenirano tlo.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Kalikarpa (Callicarpa)

Ova biljka je prava egzotika u vrtu, zahvaljujući svojim upečatljivim ljubičastim bobicama koje se pojavljuju krajem leta i traju tokom jeseni. Osim atraktivnih bobica, u proleće cveta ružičastim cvetovima. Kalikarpa brzo raste i najbolje uspeva na suncu, a nakon što se dobro ukoreni, može podneti umerene suše.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Kotonaster (Cotoneaster horizontalis)

Kotonaster je dekorativan žbun koji tokom jeseni donosi bogate crvene bobice. Ova biljka je poreklom iz Kine, a u jesen stvara pravi spektakl boja. Važno je da se posadi na osunčanom mestu sa dobro dreniranom zemljom, uz redovno zalivanje.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Biljke sa bobicama: Zova (Sambucus nigra)

Zova je listopadni žbun koji svojim gustim zelenim lišćem i bobicama koje sazrevaju od zelene do crne donosi divlju, prirodnu estetiku vrtu. Potrebna joj je dovoljno svetla i vlage, pa je najpogodnija za uzgajanje u severnim krajevima.

7. Gulterija (Gaultheria mucronata)

Za belu notu u jesenjem vrtu, gulterija je savršen izbor. Njene bele bobice pojavljuju se u jesen i traju kroz zimu. Ova biljka zahteva senku ili polusenku, kao i često zalivanje, najbolje mekom vodom sa malo kiseline, poput kišnice ili vode sa par kapi sirćeta.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Ognjen trn (Pyracantha coccinea)

Ognjen trn je odličan izbor za stvaranje jarkih boja u jesen. Njegove crveno-narandžaste bobice stvaraju pravi vatreni efekat, posebno kada se pojave nakon cvetanja belih cvetova u proleće. Ova biljka voli sunce ili polusenku i traži minimalno zalivanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Dodavanjem ovih biljaka u vaš vrt, možete uživati u jesenjim bojama i živopisnim pejzažima i tokom hladnijih meseci.


TonyBaggett/gettyimages

Tags: