Zašto nas sedamdesete i dalje osvajaju? Otkrijte retro magiju

by | October 9, 2024
Zašto nas sedamdesete i dalje osvajaju? Otkrijte magiju vintage stila

Modni trendovi dolaze i odlaze, ali ono staro može biti u centru pažnje i danas. Kraj 2024. i početak 2025. godine donose povratak onog što smo mislili da je prošlost – stil iz sedamdesetih se vraća na velika vrata!

Sedamdesete u modernom enterijeru

Retro i vintage elementi ponovo osvajaju domove širom sveta, donoseći sa sobom neodoljiv šarm prošlih vremena. Ali šta je to što nas toliko privlači u ovom stilu?

Boje retro palete

Jedna od ključnih karakteristika ovog stila jeste kombinacija boja. Da biste uneli vintage duh u svoj prostor, fokusirajte se na upadljive, kontrastne nijanse. Narandžasta, senf žuta, maslinasto zelena i intenzivna plava su boje koje dominiraju, dok boje poput tamnocrvene i zemljanih tonova dodaju ravnotežu i toplinu. Ove palete boja, inspirisane sedamdesetim, unose život u svaku prostoriju.

Članak se nastavlja posle reklama

Tamno drvo u kombinaciji sa…

Drvo, posebno tamnije nijanse, nezaobilazno je u vintage stilu. Kombinujte ga sa staklom (najbolje u dimljenim ili obojenim varijantama), metalnim detaljima i lakiranim površinama. Laka, često u intenzivnim bojama, unosi dašak modernog u retro stil. Kombinovanjem ovih materijala stvara se skladan balans između prošlosti i sadašnjosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Komadi nameštaja sa pričom

Vintage stil zahteva kombinaciju starog i novog. Pored modernih komada, neophodno je uključiti nameštaj sa istorijom, bilo da je zaista star ili inspirisan prošlim vremenima. Nameštaj sa visokim nogarima, zakrivljenim linijama i tapaciranim kožnim detaljima donosi autentičan osećaj sedamdesetih u prostor. Takvi komadi mogu biti ključni elementi u svakom enterijeru.

Plastični materijali

Iako ponekad potcenjeni, plastični materijali igraju važnu ulogu u retro stilu. Plastika u jarkim bojama, imitacije laka, akril i vinil često se koriste za pomoćne komade nameštaja ili dekoraciju. Ovi sintetički materijali, zajedno sa formikom, daju prostoru pravi retro karakter.

Članak se nastavlja posle reklama

Smeli uzorci

Uzorci su još jedan zaštitni znak sedamdesetih. Geometrijski oblici, psihodelični printovi, kao i veliki cvetni motivi vraćaju nas u prošlost. Ovi uzorci se mogu kombinovati sa prugama i cvetovima, stvarajući dinamičan i upečatljiv ambijent. Ako volite izazove, isprobajte tapete sa ovim uzorcima – dostupne su u brojnim radnjama poput Leroy Merlina.

Članak se nastavlja posle reklama

Raznolikost tkanina

Tkanine igraju ključnu ulogu u stvaranju topline prostora. Retro stil donosi bogate teksture – od teških zavjesa, preko tapaciranih fotelja, pa sve do plišanih tepiha. Koža (prava ili veštačka), debeli pamuk, pliš i vuna su materijali koji su neizostavni u ovakvom uređenju.

Članak se nastavlja posle reklama

Tehnologija u retro duhu

Zanimljivo je da današnji proizvođači uređaja sve češće nude retro dizajn sa modernom tehnologijom. Bilo da se radi o frižideru, radiju ili gramofonu, ovi uređaji ne samo da služe svojoj svrsi, već postaju i ključni dekorativni elementi u vašem domu.

Članak se nastavlja posle reklama

Dramatika rasvete

Rasveta u retro stilu je i dekorativna i funkcionalna. Važno je kreirati dramatične scene svetlom, koristeći različite izvore – od podnih i stonih lampi do zidnih aplika. Osvetljenje treba da istakne određene delove prostora, dodajući mu dubinu i naglašavajući njegov karakter.

Zašto volimo sedamdesete?

Danas, u svetu gde održivost i cirkularna ekonomija postaju sve važniji, povratak retro stila čini se logičnim. Ovaj stil nas povezuje sa prošlošću, dok istovremeno daje nov život starim komadima nameštaja i dekoracije. Vintage nameštaj je autentičan, a domovi uređeni u ovom stilu odražavaju ličnost i jedinstvenost.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako uneti retro stil u svoj dom?

Kombinujte ključne elemente poput palete boja, tamnog drveta, lakiranih površina i hrabrih uzoraka. Fokusirajte se na nameštaj koji kombinuje moderno i retro, poput stolica, fotelja ili pomoćnih stolova. Tapete sa geometrijskim uzorcima su za hrabrije, ali nisu neophodne. Najvažnije je postići skladnu kombinaciju boja, materijala i dizajnerskih linija kako bi vaš prostor odisao duhom prošlosti.

Retro stil iz sedamdesetih nastavlja da nas inspiriše svojim šarmom i karakterom. Sada je pravo vreme da osvežite svoj dom ovim bezvremenskim stilom!


Ron Lach/pexels.com Zen Chung/pexels.com