8 predmeta koje nikada ne bi trebalo da farbate

by | October 7, 2024
8 predmeta koje nikada ne bi trebalo da farbate

Farbanje je jednostavan način da osvežite i unapredite svoj prostor, ali postoje određeni predmeti u domu koje bi trebalo poštedeti četke i boje.

8 stvari za koje ćete zažaliti ako ofarbate

Pravilno odabiranje predmeta koji ne bi trebalo da se farbaju može vam uštedeti vreme, novac i potencijalne glavobolje. U nastavku donosimo savete stručnjaka kako biste izbegli greške prilikom sledećeg “uradi sam” farbanja.

1. Kada

Zamena kade je skup proces, posebno ako se radi isključivo iz estetskih razloga. Iako može biti primamljivo ofarbati kadu, to bi bila velika greška. Prema rečima dizajnerke enterijera Anaïs Chaumien, “boja će na kraju početi da se ljušti zbog kontakta sa vodom, a vi ćete završiti plivajući u česticama boje.”

Članak se nastavlja posle reklama

2. Slavine

Ako želite da osvežite izgled svoje kuhinje ili kupatila, farbanje slavine nije pravi način za to. Slavine su u stalnom kontaktu sa vodom, što znači da će boja brzo početi da se ljušti. Gary McCoy, menadžer u Lowes-u, upozorava: “Boja može završiti u vodi ili na sudovima, što predstavlja i estetski i bezbednosni problem.”

3. Podne pločice i pločice na zidovima

Iako postoji boja koja je namenjena za farbanje pločica, mnogi stručnjaci savetuju da izbegnete ovu praksu. McCoy ističe da pločice nisu napravljene od materijala koji dobro prihvataju boju, što znači da će se, pod uticajem toplote i vode, boja brzo oljuštiti.

4. Električni uređaji

Ako želite da vaši kuhinjski aparati budu šareni i zanimljivi, prepustite to proizvođačima. Farbanje električnih uređaja nije preporučljivo jer njihova površina nije adekvatna za prijanjanje boje. McCoy dodaje: “Boja se neće dobro zadržati, a mogli biste i oštetiti funkcionalnost aparata.”

Članak se nastavlja posle reklama

5. Drveni podovi

Farbanje drvenih podova je jedan od najbržih načina da ih trajno oštetite. “Ako imate sreće da posedujete drvene podove, prikažite njihovu prirodnu lepotu,” savetuje Chaumien. Umesto farbanja, odlučite se za premaz koji ističe prirodnu teksturu drveta ili koristite prostirke koje neće oštetiti površinu.

6. Posuđe

Iako farbanje posuđa može delovati kao zabavan način da osvežite stari set, ovo može biti opasno. Tradicionalne boje sadrže hemikalije koje mogu biti toksične ili izazvati zdravstvene probleme ako dođu u kontakt sa hranom. Osim toga, posuđe je često izloženo visokim temperaturama i vodi, što će dovesti do ljuštenja boje.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Okovi

Ako želite da promenite izgled ručki, kvaka ili šarki, bolje je da ih zamenite nego da ih farbate. “Materijali od kojih su okovi napravljeni nisu porozni, pa boja neće dobro prijanjati i lako će se oljuštiti,” objašnjava McCoy. Postoje brojne pristupačne opcije za zamenu koje možete koristiti.

8. Kožni i tapacirani nameštaj

Iako postoje stručnjaci koji su obučeni za pravilno farbanje kože i drugih materijala koji se koriste za nameštaj, to nije preporučljivo za neiskusne majstore. Pogrešno farbanje može trajno uništiti vaš nameštaj. Ako zaista želite da ofarbate nameštaj, najbolje je konsultovati se sa profesionalcem, savetuje McCoy.

Članak se nastavlja posle reklama

Zaključak je jasan: iako farbanje može biti zabavan i povoljan način da osvežite dom, važno je znati šta ne bi trebalo farbati kako biste izbegli greške koje bi mogle da vas koštaju i više nego što ste planirali.


triocean/gettyimages