Pravila za nameštaj: Kako kombinovati stilove koji ne izlazi iz mode

by | October 4, 2024
Pravila za nameštaj: Kako kombinovati stilove koji ne izlazi iz mode

Uređenje doma kroz odabir i stilizovanje nameštaja jedan je od najuzbudljivijih koraka u dizajniranju enterijera. U tom trenutku, svaka prostorija dobija svoj konačni izgled, a dom postaje odraz vaše ličnosti.

Pravila za nameštaj koja treba da znate

Iako je ovo jedan od najzadovoljavajućih aspekata uređenja, istovremeno je i jedan od najvažnijih. Pravilnim odabirom nameštaja možete kreirati balans između udobnosti i stila, dok pogrešan izbor može učiniti da prostor deluje nezanimljivo i monoton.

Dizajnerski tim iz House of Hive Design Co. nedavno je na Instagramu podelio svoje savete o tome šta je poželjno, a šta treba izbegavati kada je u pitanju kupovina i stilizovanje nameštaja. Njihova pravila su sjajan vodič koji vam može pomoći da donesete prave odluke bez obzira na stil uređenja kojem težite.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Nemojte koristiti kompletan set nameštaja

Mada bi se moglo činiti da je kupovina kompletnog seta nameštaja najlakši način da postignete harmoniju u prostoru, ovo je jedno od glavnih “ne” kada je stilizovanje u pitanju. Korišćenje istog seta nameštaja i dekora može dovesti do monotonije u prostoru.

Kailee Blalock, suosnivačica House of Hive Design Co., savetuje da ne kupujete sav nameštaj iz iste prodavnice, sa istom estetikom ili da sve bude potpuno novo. Takođe, treba izbegavati korišćenje istih tonova drveta i tkanina u celom prostoru. Umesto toga, kombinovanje starog i novog, kao i mešanje različitih stilova, unosi više dinamike i vizuelnog interesa.

Jednostavan način da unesete različite tonove drveta u prostor je putem detalja, poput stolića ili klupa od različitih materijala.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Pravila za nameštaj: Kombinujte nameštaj različitih oblika

Ukoliko težite eklektičnom dizajnu, kontrast je ključ za postizanje vizuelno zanimljivog enterijera. Pored različitih stilova, treba kombinovati i oblike nameštaja.

Kailee predlaže da se u prostor uvode komadi različitih oblika, poput organskog stola u kombinaciji sa linearnom policom za knjige. Takođe, mešanje različitih materijala, poput kože, drveta, betona i gvožđa, može dodati bogatstvo tekstura i estetike prostoru. Neočekivani detalji, poput šahovskog tepiha, mogu uneti zabavan i moderan ton, dok prostor ostaje balansiran.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Ne bojte se mešanja boja, stilova i epoha

Dok kombinujete različite oblike nameštaja, istu logiku primenite i na boje, stilove i epohe. Soba u kojoj je sve iz jednog doba ili u jednoj boji može delovati dosadno, ali pažljivo mešanje različitih elemenata može kreirati prostor sa više karaktera.

Kombinovanje starog i novog je klasičan, ali često zanemaren pristup. Ako imate novi kauč, dodajte mu vintage tepih ili antikvitetni stočić. Takođe, miksovanje različitih tonova drveta i korišćenje komada iz različitih vremenskih perioda doprinosi da prostor izgleda prirodnije i toplije.

Članak se nastavlja posle reklama

Bez obzira na to koji stil volite, ove smernice vam mogu pomoći da napravite prostor koji odiše karakterom i elegancijom, ali i funkcionalnošću i dugovečnošću.


Lisa Anna/pexels.com