Jednostavne sobne biljke koje je lako održavati

by | October 2, 2024
Jednostavne sobne biljke koje je lako održavati

Ako želite da u svoj dom unesete malo zelenila, ali se plašite da nemate “zelenu ruku”, ne brinite!

Sobne biljke koje je lako održavati

Postoje biljke koje su izuzetno lako održavati. U nastavku vam predstavljamo sedam biljaka koje će uljepšati vaš prostor i zahtevati minimalnu pažnju.

1. Sanseverija

Sanseverija, poznata i kao “jezik svekrve”, jedna je od najlakših sobnih biljaka za negu. Ova biljka se prilagođava svim uslovima, samo izbegavajte direktnu sunčevu svetlost. Preporučuje se zalivanje jednom nedeljno tokom leta i svaka dva nedelje zimi. Sanseverija voli da bude malo zapostavljena, pa će podneti i promašaje u zalivanju.

Članak se nastavlja posle reklama

2. ZZ biljka

Zamiokulkas, poznat i kao “ZZ biljka“, ima slične potrebe kao sanseverija. Ova biljka skladišti vodu u svojim rizomima i može podneti duže periode bez zalivanja. Uživajte u njenom zelenilu u svetlim prostorijama bez direktnog sunčevog svetla, ali će se prilagoditi i u poluseni. Zalivajte je svake 8 do 10 dana leti i svake 15 dana zimi.

3. Pothos

Pothos ili scindapsus je savršena biljka za manje osvetljene prostorije. Ova biljka sa srcolikim listovima može da izdrži i povremeno zapostavljanje u zalivanju. Ceni dobru svetlost, ali se dobro snalazi i u senovitim delovima doma. Zalivajte je umereno, pazeći da zemlja između zalivanja dobro prosuši. Takođe, lako se razmnožava u vodi.

4. Sobne biljke koje je lako održavati: Kaktusi i sukulenti

Ako imate svetlu prostoriju, razmislite o kaktusima i sukulentima. Ove biljke potiču iz polusušnih predela i vole sunčevu svetlost, dok su im potrebe za vodom minimalne. Zalivajte ih 1 do 2 puta mesečno leti i jednom mesečno zimi. Pazite da ne ostavljate vodu u tanjurićima.

Članak se nastavlja posle reklama

Preporučene vrste:

  • Ehinokaktus (kaktus jastučić)
  • Chamaecereus (kaktus kisele krastavce)
  • Aloe vera
  • Pilea peperomioides
  • Crassula ovata (drvo jade)

5. Juka

Juka je tropska biljka koja je lako održiva i veoma dekorativna. Preferira svetle prostorije bez direktnog sunčevog svetla. Zalivajte je umereno, čekajući da se površinski sloj zemlje osuši pre sledećeg zalivanja.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Fikus

Fikus, poput fikusa elastica ili fikusa lyrata, predstavlja impozantne sobne biljke. Ove biljke zahtevaju svetlost, ali ne direktnu sunčevu svetlost, i umereno zalivanje. Postoje i manji fikusi, kao što je fikus ginseng, koji se često uzgajaju kao bonsai i takođe su veoma laki za negu.

7. Kentija

Kentija je palmova biljka koja se lako održava. Ova egzotična biljka se dobro uklapa u svetle prostorije (ali bez direktnog sunca) i može da izdrži blagu senku. Jedina briga koju zahteva je redovno zalivanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Sve ove biljke su savršene za one koji žele da u svoj dom unesu prirodu bez previše truda. Uzmite u obzir specifične uslove koje svaka od ovih biljaka zahteva kako bi napredovale i uživale u vašem domu. Sa pravim pristupom, možete uživati u zelenilu i svežini bez briga o velikoj nezi!


PIKSEL/gettyimages

Tags: