Jesenji trendovi dekoracije doma koje ćete uskoro viđati svuda

by | October 2, 2024
Jesenji trendovi dekoracije doma koje ćete uskoro viđati svuda

Pripremite se za sezonu udobnosti sa ovim jednostavnim i suptilnim sezonskim detaljima.

Kada jesen stigne, određeni dekorativni elementi postaju gotovo nezaobilazni – poput dragocenih tonova, udobnih tekstura i mirisa sa primesama cimeta. Međutim, svake godine može biti izazovno pronaći nove načine da ih uklopite u svoj dom. Ako vam je potreban osvežavajući podsticaj, vodeći dizajneri enterijera otkrivaju najnovije jesenje trendove u dekoraciji koji su jednostavni, a opet efektni.

Jesenji trendovi dekoracije doma: Stvaranje topline u vašem domu

Od nijansi inspirisanih začinima iz vaše kuhinje do dramatičnih cvetnih aranžmana, predstavljamo vam jesenje trendove u dekoraciji doma koji će dominirati ove sezone, kao i savete stručnjaka kako da ih primenite.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Grane kao novi botanički elementi

Za razliku od raskošnih cvetova proleća i leta, ovogodišnji jesenji cvetni aranžmani naglašavaju eleganciju kraja sezone i neočekivane elemente. Dizajnerka enterijera Betani Adams predlaže upotrebu tankih grana, dugih oko metar, u vašim jesenjim aranžmanima. “Izađite u svoje dvorište (ili u gradsko okruženje) i isecite nekoliko dugih grana. Skinite donje listove i sitne izdanke, a zatim ih stavite u vazu sa vodom za nedelje jesenjih boja u vašem domu”, kaže ona.

Danijel Balanis iz “Danielle Balanis Design” koristi grane japanskog javora iz svog dvorišta. “Obožavam crvene i narandžaste nijanse koje javor poprima na jesen. To savršeno odražava duh sezone i izgleda prirodno u svakoj prostoriji”, dodaje ona.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Dekor od prirodnih materijala

Ako vam grane deluju previše radikalno, razmislite o korišćenju suvog cveća ili drugih botaničkih elemenata. “Pustite prirodne i zemljane tonove da preuzmu glavnu ulogu u vašem prostoru”, savetuje dizajnerka Devika Kanade iz kompanije “The Itihāas Company“. “Na primer, komad neobično oblikovanog drveta može postati jedinstveni svećnjak ako po njemu otopite vosak od sveća.”

Članak se nastavlja posle reklama

3. Prirodni mirisi

Mirisi poput bundeve, muskatnog oraščića i karanfilića često se povezuju sa toplinom jeseni. Umesto kupovnih mirisnih sveća, razmislite o pravljenju sopstvene potpuri mešavine za šporet koristeći pomorandžu, karanfilić i začinsko bilje. Takođe, Balanis preporučuje cimetne grančice koje donose toplinu i prijatnost u kuhinju i trpezariju.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Jesenji trendovi dekoracije doma: Topla braon boja

Topli, zemljani tonovi braon boje postaju sve popularniji, preuzimajući primat nad hladnim sivim nijansama koje su dominirale prethodnih godina. “Braon je oduvek bila naš omiljeni ton, a sada je u trendu u formi različitih tonova drveta ili zidnih boja”, kaže Kanade. Predlaže da unesete braon tonove u svoj dom farbanjem plafona u nijanse poput čokolade ili trešnje, što će uneti dubinu u prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Nijanse začina

Jesen je vreme kada svetle boje leta zamenjuju tople, začinske nijanse poput bakra, zlatne, braon, kajsije i burgundi. Balanis posebno preporučuje nijanse šafrana i senfa, koje se savršeno uklapaju u jesenji kolorit.

6. Dramatični cvetni aranžmani

Dodajte trenutni “vau” efekat svom domu ove jeseni uz dramatične cvetne aranžmane u tamnijim nijansama, poput crnih dalija, crvenog ornamentalnog trava ili ljubičastih artičoka.

Članak se nastavlja posle reklama

7. Tanke sveće

Grupisane tanke sveće različitih visina i materijala deluju sofisticirano, a jednostavne su za uređenje. Postavite ih na drveni ili stakleni poslužavnik za trenutnu atmosferu topline.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Luksuzne teksture

Dodavanje slojeva tekstura poput baršuna, somota i korduroja je jednostavan način da unesete vizuelni interes i udobnost u svoj dom. Posebno su zanimljivi baršunasti stolnjaci i podmetači za trpezu koji daju osećaj elegancije pri okupljanju sa porodicom i prijateljima.

9. Stakleni predmeti u dragocenim tonovima

Osvežite svoj prostor staklenim predmetima u tamnim bojama ili jantarnim tonovima, bilo da se radi o čašama, pladnjevima ili dekorativnim tacnama.

Članak se nastavlja posle reklama

10. Promena osvetljenja

Zamenite hladne sijalice sa toplim zlatnim tonovima kako biste stvorili prijatniji ambijent. “Jednostavna zamena sijalica može potpuno promeniti atmosferu vašeg prostora,” zaključuje Kanade.

Članak se nastavlja posle reklama

Uz ove sezonske trendove, vaš dom će zračiti toplinom i prijatnošću tokom cele jeseni.


OksanaKiian/gettyimages