Pre i posle: 4 ideje za pametno uređenje trpezarije

by | October 1, 2024
Pre i posle: 4 ideje za pametno uređenje trpezarije

Kada je reč o uređenju trpezarijskog kutka u malom prostoru, to često može predstavljati pravi izazov i zahtevati pomoć arhitekte za optimizaciju prostora. Donosimo vam četiri primera transformacije trpezarije koji su potpuno reimaginirani kako bi sve bilo funkcionalno, a da se ne odričete uživanja u zajedničkim obrocima.

Genijalne ideje za uređenje trpezarije

Trpezarija, kao srce doma, treba da kombinuje funkcionalnost, ergonomiju i udobnost, kako za svakodnevne obroke, tako i za okupljanja sa porodicom i prijateljima. Ovi trpezarijski kutci su osmišljeni sa mnogo kreativnosti kako bi se idealno uklopili u male stanove ili velike kuće, uzimajući u obzir stil i raspoloživi prostor.

1. Pre: Studio bez trpezarijskog kutka

U ovom stanu od 22 m² u 17. pariskom arondismanu, arhitekta enterijera Alisija Oustri je potpuno preuredila prostor. Studio, uređen 1980-ih, bio je neophodno modernizovati za potrebe novog para vlasnika, koji su želeli prostor za četiri osobe.

Članak se nastavlja posle reklama

Posle: Kompaktna kuhinja sa trpezarijskim kutkom

Dva paralelna radna dela omogućila su stvaranje praktične kuhinje sa mnoštvom skladišnih prostora. Drvena klupa ispod prozora služi i kao prostor za odlaganje, a uz elegantni sto od mermera i mesinga, ovaj trpezarijski kutak postao je pravi dragulj u malom stanu.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Pre: Zastarela kuhinja

U stanu od 33 m² u 11. arondismanu, arhitekte enterijera Marie-Sophie Donnedieu i Laurie Aufschneider preuredile su stari prostor koji je vremenom izgubio šarm.

Članak se nastavlja posle reklama

Posle: Trpezarijski kutak koji koristi prednosti prostora

Članak se nastavlja posle reklama

Nova kuhinja je otvorena ka dnevnoj sobi, što je omogućilo veću prostranost i ulazak prirodne svetlosti. U ovom prostoru dominiraju nežni tonovi bele, puder roze i svetlog drveta, uz maksimalno iskorišćenje skladišnog prostora. Trpezarijski kutak koristi postojeću gredu, uz okrugli sto i minimalističke drvene stolice, stvarajući moderan i funkcionalan prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Pre: Zapušten prostor trpezarije

U centru Marseja, studio Celeste Design potpuno je preuredio ovaj stan od 37 m² u ugodan prostor za srednjoročno iznajmljivanje.

Posle: Moderan trpezarijski kutak

Članak se nastavlja posle reklama

Trpezarijski kutak je postavljen uz prozor kako bi maksimalno iskoristio prirodno svetlo. Sa belim zelliges pločicama koje stvaraju grafički uzorak u plavoj i beloj boji, ovaj kutak odiše svežinom. Maštovito je uklopljen sa malim bistro stolom i rustičnim detaljima, poput lustera sa školjkama i jastučića sa morskim motivima.

4. Pre: Trpezarija bez karaktera

Arhitektica enterijera Kamil Grenu, iz studija Projekt Wabi-sabi, transformisala je ovu haussmannijsku zgradu od 200 m² u prostoru 17. arondismana.

Članak se nastavlja posle reklama

Posle: Trpezarija u duhu wabi-sabi stila

Inspirisana prirodom, ova trpezarija sadrži mural sa zimskim pejzažom. Veliki drveni sto i stolice sa pletenim sedalima i metalnim nogarima stvaraju atmosferu smirenosti i jednostavne elegancije, u skladu sa filozofijom wabi-sabi stila.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovi primeri pokazuju kako pametne ideje i pažljivo planiranje mogu transformisati svaki trpezarijski prostor, čineći ga funkcionalnim i dekorativnim mestom za okupljanje.


Lisa Anna/pexels.com