Da li vam je potrebna kuhinja po meri? Proverite!

by | July 31, 2024
kuhinja po meri

Da li vam je potrebna kuhinja po meri? Proverite sa ovih 5 pitanja

Gotovo rešenje ili kuhinja po meri je stvar ličnih preferencija, budžeta i stila. O čemu treba da razmišljate kada planirate svoj enterijer i koja pitanja prvo treba da postavite sebi? Hajde da to otkrijemo zajedno.

Šta zaista radimo u kuhinji?

Izaberite opciju kuhinje na osnovu vašeg uobičajenog ritma života. Odredite radni trougao – određeni scenario radnji u kuhinji. Najčešće je to ovo: operite sudove u sudoperu, uzmite hranu iz frižidera i kuvajte jelo na šporetu.

Članak se nastavlja posle reklama

Pravilno organizovana kuhinja znatno olakšava život i skraćuje vreme pripreme hrane. Za većinu standardnih rasporeda, po pravilu, već postoje gotove opcije, ali ponekad to nije dovoljno. Ako vam je potreban dodatni prostor za kuvanje ili police za velike aparate, ima smisla napraviti kuhinju po meri.

Da li kuhinja ima neke nestandardne karakteristike?

Prilikom izbora kuhinje, počnite od onih podataka o prostoriji koje ne možete promeniti – lokacija gasnih cevi, izlaza za vodu, bojlera, brojila, ventilacionih kanala, niša itd. Ne mogu se uvek standardne kuhinjske opcije uklopiti u tako složen raspored. Zahvaljujući pojedinačnim projektima, ove karakteristike dizajna će biti lakonski skrivene i dopunjene dodatnim prostorima za skladištenje. Nije važna veličina prostorije, već njena ergonomija. Čak i u najmanjim kuhinjama možete opremiti radni prostor i postaviti kompletan set kućnih aparata.

Da li postoje gotove kuhinje po vašem ukusu?

Uprkos širokom izboru gotovih modela, ne mora da znači da ćete pronaći dizajn koji vam se dopada. Izborom kuhinje po meri dobijate priliku da sve prilagodite svom ukusu (i boji). Na primer, kombinujte nekoliko tekstura ili čak izaberite boje na osnovu pojedinačnog projekta. Za male prostore je pogodan nameštaj svetlih boja, koji reflektuje sunčevu svetlost, čineći prostoriju vizuelno širem. Tamne nijanse daju enterijeru efekat dubine. Grafitna boja, koja se kombinuje sa svetlim tonovima, savršeno će se uklopiti u kuhinju.

Članak se nastavlja posle reklama

Površine treba da budu prijatne na dodir – taktilni materijali čine unutrašnjost višeslojnom i zanimljivom. Fasade sa završnom obradom Soft Touch imaju prijatnu baršunastu teksturu. Ovaj premaz se lako održava i ne pokazuje otiske prstiju, prskanje ili mrlje.

Koliko vremena je potrebno da se završi renoviranje?

Ako je vreme ograničeno, trebalo bi da izaberete gotovu kuhinju. Nameštaj je lako naručiti i instalirati u bilo koje vreme. Izrada nameštaja po meri traje od 30 do 45 dana, ponekad se period može povećati na 60 dana u zavisnosti od složenosti projekta. Standardni kuhinjski projekat se razvija relativno brzo – od nekoliko sati do nekoliko dana, ali sama izrada zahteva malo čekanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Kompanije specijalizovane samo za nameštaj po meri nemaju gotove module na zalihama. Čak i elementi standardne veličine se proizvode posebno za svakog kupca. Složeni zahtevi zahtevaju više vremena i pažnje – za razvoj pojedinačnih crteža, obradu testova i još mnogo toga.

Kuhinja po meri je skuplja: da li ste spremni da  je platite?

U poređenju sa nameštajem po meri, gotovi modeli imaju nižu cenu. Ali modularne kuhinje su standardnog dizajna i imaju usku mrežu veličina. Takav nameštaj je napravljen od jeftinih sirovina i proizveden u velikim količinama. Kod pojedinačnih projekata je drugačije – kuhinje se izrađuju isključivo od materijala po izboru kupca i po željenim parametrima. Prostor je maksimalno iskorišćen, pouzdanost je visoka, što znači da ćete mnogo duže uživati u unutrašnjosti. Dakle, u pogledu godine korišćenja, troškovi su uporedivi.

Članak se nastavlja posle reklama

Alexander Nevmerzhitsky/GettyImages