Efektna kuća u južnoameričkom stilu ima dnevne sobe na sprat

by | July 31, 2024
kuća u južnoameričkom stilu

Vlasnici, poreklom iz Meksika, proveli su godine u Brazilu, zbog čega ova kuća u južnoameričkom stilu ima topli luksuz koji se ne viđa često.

Kuća u južnoameričkom stilu

Bio je to klasični ranč u Dalasu u stilu 1970-ih. Dizajner enterijera Džošua Rajs je transformisao dom, otvorio ga, uneo svetlost i stvorio savršenu pozadinu za njihova živopisna umetnička dela i modernistički nameštaj. Pogledajte u nastavku.

Hodnik

Predoblje je prostrano i otvoreno, a sa pogledom na kuhinju dalje postoji osećaj povezanosti sa ostatkom doma od samog početka. Izložena na neutralnim zidovima, umetnička dela Pago Mann  i Mr Brainwash-a unose boju dobrodošlice i osećaj zabave.

Članak se nastavlja posle reklama

Kuća u južnoameričkom stilu ima dve dnevne sobe

Dizajner govori o greškama u prvobitnom rasporedu ali zapravo prelepa jednostavnost njegovih rešenja pobija probleme, kao što je polupregrada od kamena.

“Deo prostora bile su dve dnevne sobe. Morali smo fizički da odvojimo donju od gornje, a da ih zadržimo prostorno povezanim“, objašnjava Džošua. “Ubrzo mi je pala na pamet ideja o jednostavnoj kamenoj polupregradi, ali materijal i detalji bi bili kritični sa tako jednostavnom formom. Dakle, vrhovi se spuštaju dole da bi postali krajevi, dok se lica otkrivaju da artikulišu debljinu materijala i veličinu ploča.”

Članak se nastavlja posle reklama

“Elegancija njihovih detalja u kombinaciji sa njihovom veštom sposobnošću da razdvoje i povežu dve dnevne sobe zaista čini da celokupni prostor funkcioniše ispravno. Potpuno poboljšanje u odnosu na originalnu arhitekturu kuće.”

Članak se nastavlja posle reklama

Kuhinja

Prirodni materijali i boje su bili ključni u ovoj obnovi. Kuhinja se sastoji od okruglog stola i trpezarijskih stolica, koji omekšavaju tvrde ivice kuhinjskih elemenata.

Svako ko traži praktične ideje za podove u kuhinji da nastavi kroz otvoreni tlocrt treba da razmotri ovaj izdržljiv i prelep pod od belog hrasta koji teče kroz glavne prostorije. Prilagođena radna ploča kombinuje završnu obradu od tikovine sa čelikom za istinski modernu privlačnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Trpezarija

Ideja za trpezariju bila je stvaranje intimnog prostora za zabavu u srcu veoma otvorenog okruženja. Centralni deo zauzima trpezarijski sto od ružinog drveta iz 1959. godine. Iznad njega je viseće osvetnje.

Članak se nastavlja posle reklama

Tears and Flowers od Fiona Veedon iz 1993. ulje na platnu krasi venecijanske gipsane zidove, dok draperije od platna otvorenog tkanja omogućava da se svetlost nežno filtrira.

Porodična dnevna soba

U gornjoj dnevnoj sobi nalazi se porodična prostorija fokusirana oko kamina od sivog kamena, koji je i sam nastavan kamenih kutija koje su opisane gore i označavaju promenu nivoa.

Članak se nastavlja posle reklama

Vidimo i iste podove od belog hrasta i zidove od venecijanskog gipsa kao u drugoj dnevnoj sobi i trpezariji, ali ovde su sofa od Rikke Frost, starinska Alta fotelja za odmor i dve vintidž Diz stolice od Sergio Rodriguez ključni delovi.

Još tri livena bronzana i keramička stočića za kafu grupisana su u sredini okruglog tepiha. Na kaminu je retka brazilska skulptura, Movimento od Joaquim Tenreiro, koja datira oko 1950. godine.

Članak se nastavlja posle reklama

Glavna spavaća soba

Spavaća soba radi brilijantan posao kada je u pitanju isticanje prostora. Svetla prozorska niša smešta sto i stolice, dok u udobnom srcu sobe, kamin od pocrnelog čelika stvara ambijent. Upečatljiva Floatation lampa je od Ingo Maurer. Vintidž sofa i ležaljke su nabavljene preko Sputnik Modern, Coccoloba tepih od Atelier Agahzadeh, Buni stočić od Jadera Almeide.

Za arhitektu projekta, Marka McColluma: “Glavna stvar koju sam naučio je da iako je ukupni tlocrt bio mnogo zamršeniji nego da sam dizajnirao kuću, pažljivo sam napravio veze između prostora da bi dom delovao još veće i prijatnije. Ne postoji ništa što bih promenio.”

Članak se nastavlja posle reklama

Ni mi.


Miljana Momirović

Scovad/GettyImagesPlus