Pre i posle — Drvena, staromodna kuhinja transformisana elegantnim elementima

by | July 15, 2024
Pre i posle — Drvena, staromodna kuhinja transformisana elegantnim elementima

Bez većih strukturalnih promena, dizajneri ove male kuhinje napravili su klasične, ali stilizovane izbore koji su revolucionarno promenili prostor.

Oživljavanje kuhinje ne mora uvek značiti dramatično renoviranje, a ova preuređena kuhinja to i dokazuje. Bio je to mali, ali proporcionalno dobar prostor kojem je trebala stilska injekcija, sa zastarelim drvenim elementima koji su činili da prostor izgleda manjim nego što jeste.

Klasični dizajn za moderan život: Staromodna kuhinja sa novim elementima

Liz Levin iz “Liz Levin Interiors” zajedno sa Tanjom Smith-Shiflett iz “Unique Kitchens and Baths” bile su odlučne da uklone teške, tamne elemente u prostoriji, zamenivši ih ne super modernom šemom, već tranzicionim prostorom koji meša klasičan izgled sa luksuznim materijalima. “Iako je kuhinja zahtevala značajan rad, nismo morali da pravimo velike strukturalne promene u prostoriji,” kaže Liz. “Ovo je bila zamena kuhinje, obojena u klasične neutralne boje.”

Članak se nastavlja posle reklama

Nova paleta boja, dobro odabrani elementi, nameštaj po meri i klasični dodaci sada ispunjavaju prostor.

PR: Staromodna kuhinja u drvetu

Klijent je želeo modernu kuhinju koja je laka za upotrebu i u kojoj je prijatno raditi. Postojeći prostor u potpunosti izrađen od drveta sa malim prozorom i teksturiranim zidovima nudio je funkcionalan dizajn, ali se osećao pretrpanim i bez stila. “Originalna kuhinja imala je previše drveta na drvetu sa lakiranim hrastovim elementima na sličnim lakiranim hrastovim podovima,” kaže Liz Levin. Velike lajsne na ormarićima, zastarela oprema i tretmani prozora takođe su doprineli iznošenom izgledu, dok je kuhinja patila od osnovne rasvete sa plafonskim reflektorima.

Članak se nastavlja posle reklama

POSLE: Kuhinja sa tamnim podovima i sivim elementima

Prva stvar koju su uradile bila je promena palete boja kuhinje kako bi prostor učinile prozračnijim. “Jedna od glavnih stvari bila je promena boje kako ormarića, tako i poda, što je odmah osvežilo prostor i dodalo preko potreban kontrast,” deli Liz. “Vidim ovu kuhinju kao toplu taupe boju i verujem da je to klasična nijansa. Beli mermerni pult odbija svetlost po prostoriji, a zidne lampe sa obe strane šporeta pomažu da se ukloni zastareli, tamni izgled.”

Članak se nastavlja posle reklama

Podovi u kuhinji, iako tamni, izgledaju posebno upečatljivo u kontrastu sa toplim taupe policama i ormarićima. “Odabrala sam betonske pločice u boji ugljena jer su otporne na blato,” objašnjava Liz. “Bočni ulaz u kuhinju vodi na polje gde vlasnica vodi svog psa do prostrane bašte i šeta u šumi. Ona često koristi tu tačku ulaza, a blato i mokre čizme su pravili haos na originalnim drvenim podovima. Betonska pločica izgleda moderno, ali ima farmerski šmek. Ovo je druga kuća za moju klijentkinju koja živi u urbanom okruženju u Vašingtonu DC. Želela sam da zadržim njen urbani šmek dok provodi vreme u svom seoskom domu.”

Članak se nastavlja posle reklama

Prelepa taupe kuhinja sada ima inherentno prijatan izgled. “Redizajnirala sam prvu fazu vikendice u modernom farmerskom stilu, sa neutralnom paletom koja koristi bele, ugljene i smeđe tonove,” kaže Liz. “Želela sam da se boje kuhinje lepo slivaju kroz istorijsku vikendicu.”

 

Članak se nastavlja posle reklama

Lisa Anna/pexels.com