Radovi u domu koje nikako ne treba da obavljate sami

by | September 9, 2023
Radovi u domu koje nikako ne treba da obavljate sami

Postoji nešto veoma zadovoljavajuće u DIY (uradi sam) projektima. Bez obzira da li farbate sobu ili postavljate tapete, samostalno obavljanje radova može vam pomoći da uštedite novac. Međutim, postoje neki DIY projekti od kojih čak i najiskusniji radoholičari trebaju da se suzdrže.

Bezbednost i vrednost: Radovi u domu koje treba da obavljaju stručnjaci

Rušenje zidova

Ako niste sami gradili svoju kuću, ono što se nalazi iza tog zida je misterija. Može biti vodovodne instalacije, električne žice ili, u starijim kućama, opasni materijali poput azbesta. Postoji i rizik od fizičkih povreda.

Električni radovi u domu

Postoji razlog zašto električari moraju biti licencirani. Električni radovi mogu biti veoma opasni i čak mogu izazvati požar. Samostalno postavljanje električnih instalacija može biti lako, na primer, zamena svetiljke, ali loša instalacija nosi sa sobom mnoge nevolje. Napravite plan i savetujte se sa nekoliko električara. To će vas zaštititi od problema u budućnosti.

Vodoinstalaterski radovi

Samo zato što možete očistiti wc šolju ili otčepiti odvod, ne znači da možete samostalno instalirati kuhinjsko ostrvo. Iako možete zameniti slavinu ili sifon, uvek predlažemo da to proveri profesionalac. Sve ispod sudopere je povezano, a veliki haos može da nastane kada se stvari isprepliću.

Radovi na visini

Bilo da ručno farbate zid ili popravljate krov, ovakav tip projekata može biti smrtonosan. Prema Injury Facts, 42.114 ljudi je umrlo u padovima kod kuće i na poslu 2020. godine. Nijedan kućni projekat nije vredan rizika za vaš život.

Postavljanje podova

Uklanjanje starih podova i postavljanje novih može izgledati jednostavno, ali to je veoma zahtevan posao. Ne preporučujemo da sami postavljate podove, jer čišćenje, skidanje starih podova, pranje i struganje može biti opasno i uključuje mnogo različitih fleka i hemikalija. Podovi su takođe skupi, tako da ne želite napraviti skupu grešku koja može smanjiti vrednost vašeg doma.

Projekti koji zahtevaju jake hemikalije

Iako mnogi DIY projekti su relativno bezbedni, oni koji zahtevaju korišćenje mnogo hemikalija mogu biti veoma opasni. Na primer, ako koristite mineralna jedinjenja, razređivače, izbeljivače, mnoge lepkove, denaturisani alkohol, morate imati odgovarajuće mere bezbednosti. Morate nositi zaštitne naočare, rukavice, respirator i obezbediti adekvatnu ventilaciju. Možda vam se ne čini da ćete dugo biti izloženi ovim hemikalijama tokom ovih projekata, ali svaki deo računa i ovde govorimo o vašem zdravlju i sigurnosti.

Skidanje farbe

Možda mislite da je skidanje farbe isto kao i skidanje laka sa noktiju, ali je to daleko od istine. Može biti zabavno zamisliti kako skidate boju sa ogledala koje ste kupili na buvljaku, ali takođe unosite hemikalije u svoj dom, pa se prema njima trebate odnositi sa ozbiljnošću. Morate biti svesni da ispod boje može biti olovnih boja ili starih lepkova, pa je bolje da to prepustite stručnjaku.

Iako DIY projekti mogu doneti zadovoljstvo i uštedu novca, neki od njih nose ozbiljne rizike za vašu bezbednost i vrednost vašeg doma. Kada je u pitanju bezbednost i dobrobit vašeg doma i porodice, vredno je uložiti u kvalifikovane profesionalce. Tako ćete biti sigurni da je posao obavljen pravilno i bezbedno, bez nepotrebnih rizika.

Renoviranje doma: Ekonomične ideje koje će vas oduševiti


Borjana Božić

hanohiki/gettyimages