Najbrži načini da dnevnu sobu učinite svetlom

by | October 7, 2022

Osim u svetu fotografije, mračna soba nije nešto što izaziva prijatne asocijacije. Za većinu nas poželjno je da imamo dom ispunjen svetlošću. Nažalost, u realnosti nije uvek lako. U stvari, osvetljavanje mračnog prostora je uobičajen izazov prilikom dizajniranja dnevne sobe. Srećom, postoje sigurni trikovi koje profesionalci u enterijeru  da dodaju svetlost kroz detalje tokom opremanja stana.

1
OBOJITE POD U BELO

Podovi ofarbani u belo reflektuju svetlost koju upijaju iz prostora. Zbog toga se prostorija čini daleko svetlijom nego što stvarno jeste. Najlakše je ovakve podove kombinovati sa crnom bojom i grafičkim stilom.

2
IZABERITE SVETLI TEPIH

Veliki, raznobojni tepih, neće vam samo pomoći da definišete određenu oblast u stanu nego će i sobu učiniti svetlijom.

3
ODBACITE TEŠKE ZAVESE

Umesto draperije i gustih zavesa, koristiti lagane, prozračne materijale,  dobra rešenja su i moderne rol ili trakaste zavese.Ukoliko možete u potpunosti odbacite zavese i prostorja će odjednom sinuti.

4
ŽIVOPISNA UMETNOST

Dovoljna je jedna vesela i živopisna slika ili dve statue da potpuno otvore prostor i učne ga daleko svetlijim nego do tada.

5

TOPLA LED SVETLA

Ako koristite led osvetljenje obavezno se opredelite sa sijalice sa 2700 ili više K. Ona baca toplo svetlo i prostor se čini daleko osvetljenijim.

 

6
ODLUČITE SE ZA BELU ILI NEUTRALNU ŠEMU BOJA

Tamna soba nije mesto za isprobavanje  tamne palete boja. Svetle nijanse na zidovima i plafonu zaista mogu pomoći da se osvetli prirodno zatamnjen prostor.