Peć na pelet kao deo modernog enterijera
Peć na pelet može biti efikasan i čist način da zagrejete vaš dom. Šta je ono što treba da znate?
Instaliranje peći na pelet tema je o kojoj mnogi razmišljaju ove jeseni i zime, i to ne bez razloga. One sagorevaju relativno jeftino gorivo na čist način, proizvode visoke temperature, ne zahtevaju previše održavanja, a oni koji ih već imaju ne prestaju da se hvale njima.
Pelet
Peć na pelet je grejni uređaj sličan običnoj peći, ali umesto drveta sagoreva pelet, proizveden od presovanog usitnjenog drveta ili piljevine. On je valjkastog oblika, prečnika od 6 do 8 mm i dužine od 10 do 30 mm. Drveni peleti proizvode se pod izrazito visokim pritiskom koji podiže temperaturu drveta stvarajući prirodni lepak, tako da zadržavaju oblik valjka i kada se ohlade. Kompaktnost peleta je vidljiva i prilikom transporta, gde se pojavljuje tek oko 0,5% drvene prašine. Presovani iz čiste, nekontaminirane drvne piljevine, bez ikakvih hemijski vezivnih sredstava s visokom toplinskom koncentracijom od oko 5 kWh/kg ili 18 MJ/kg, imaju vrlo mali sadržaj vlage (ispod 10%), što omogućava vrlo visoku efikasnost sagorevanja. Pakuju se u džakove od 15 kg, tako da njihovo nošenje na više spratove stambenih zgrada ne predstavlja noćnu moru i svakodnevni fizički napor.
Peć i način njenog rada
Da biste bili sigurni da će vaša peć na pelet raditi ispravno, uverite se u kvalitet peleta i raspitajte se o sertifikatima koje peć poseduje kada je reč o kvalitetu dimovodnih gasova. Pored standardnog CE znaka, koji se praktično podrazumeva, poželjno je raspitati se i tome da li peć ispunjava standarde koji važe u zemljama s dugom tradicijom standardizovanog grejanja na drvo i pelet kao što su Nemačka, Francuska ili skandinavske zemlje. Nemački BimSchV2 jedan je od najstrožih na svetu i peći s ovim standardom sigurno će ispuniti vaša očekivanja.
Sipajte pelet u rezervoar s gornje strane i električni motor će spiralnim transporterom postepeno ubacivati određenu količinu u posudu za sagorevanje, koja se nalazi u ložištu. Posebni senzori koji prate temperaturu kontrolisaće brzinu ubacivanja peleta, tako da će vatra u ložištu biti mala ali izuzetno topla. U posudi za sagorevanje nikad ne bi trebalo da bude više od jedne šake peleta.
Jedan od dva fena izvlači gasove iz ložišta u dimnjak, dok drugi uvlači svež vazduh iz prostorije i vraća ga zagrejanog u prostor u kome boravite.
Vaše je samo da podestite termostat na željenu temperaturu, progamirate peć za rad tokom različitog dela dana ili dana u nedelji, i držite rezervoar punim. Minimalne količine pepela dovoljno je očistiti iz pepeljare jednom u par dana.
Peć na pelet kao deo enterijera
S vremenom, peći na pelet postale su deo životnog prostora. Modernog dizajna, u različitim bojama, sa velikim staklenim površinama, atraktivan su ukras dnevnog boravka savremenih kuća i stanova.
Još jedna od prednosti peći na pelet jeste i niska temperatura bočnih strana, jer način njihovog grejanja nije žarenje toplote nego ventiliranje toplog vazduha, što omogućava relativno malu udaljenost nameštaja i slobodu izbora materijala koji će biti u blizini peći.
Kada malo istražite ovu vrstu peći, počnete da shvatate da su mogućnosti za uvođenje jedne od njih u vaš život i dom ogromne.
Bilo da grejete manji stan ili tražite alternativni izvor grejanja za veliku porodičnu kuću, peć na pelet može biti dobar izbor. Sobna peć koja samo ventilira vazduh, etažna varijanta s kotlom koji se spaja s radijatorskim sistemom i greje i sanitarnu vodu, ili podrumska peć velike snage – izbor je na vama.
Lepota ambijenta i efikasnost grejanja su zagarantovani.
WWWPeć na pelet može biti efikasan i čist način da zagrejete vaš dom. Šta je ono što treba da znate?
Instaliranje peći na pelet tema je o kojoj mnogi razmišljaju ove jeseni i zime, i to ne bez razloga. One sagorevaju relativno jeftino gorivo na čist način, proizvode visoke temperature, ne zahtevaju previše održavanja, a oni koji ih već imaju ne prestaju da se hvale njima.
Pelet
Peć na pelet je grejni uređaj sličan običnoj peći, ali umesto drveta sagoreva pelet, proizveden od presovanog usitnjenog drveta ili piljevine. On je valjkastog oblika, prečnika od 6 do 8 mm i dužine od 10 do 30 mm. Drveni peleti proizvode se pod izrazito visokim pritiskom koji podiže temperaturu drveta stvarajući prirodni lepak, tako da zadržavaju oblik valjka i kada se ohlade. Kompaktnost peleta je vidljiva i prilikom transporta, gde se pojavljuje tek oko 0,5% drvene prašine. Presovani iz čiste, nekontaminirane drvne piljevine, bez ikakvih hemijski vezivnih sredstava s visokom toplinskom koncentracijom od oko 5 kWh/kg ili 18 MJ/kg, imaju vrlo mali sadržaj vlage (ispod 10%), što omogućava vrlo visoku efikasnost sagorevanja. Pakuju se u džakove od 15 kg, tako da njihovo nošenje na više spratove stambenih zgrada ne predstavlja noćnu moru i svakodnevni fizički napor.
Peć i način njenog rada
Da biste bili sigurni da će vaša peć na pelet raditi ispravno, uverite se u kvalitet peleta i raspitajte se o sertifikatima koje peć poseduje kada je reč o kvalitetu dimovodnih gasova. Pored standardnog CE znaka, koji se praktično podrazumeva, poželjno je raspitati se i tome da li peć ispunjava standarde koji važe u zemljama s dugom tradicijom standardizovanog grejanja na drvo i pelet kao što su Nemačka, Francuska ili skandinavske zemlje. Nemački BimSchV2 jedan je od najstrožih na svetu i peći s ovim standardom sigurno će ispuniti vaša očekivanja.
Sipajte pelet u rezervoar s gornje strane i električni motor će spiralnim transporterom postepeno ubacivati određenu količinu u posudu za sagorevanje, koja se nalazi u ložištu. Posebni senzori koji prate temperaturu kontrolisaće brzinu ubacivanja peleta, tako da će vatra u ložištu biti mala ali izuzetno topla. U posudi za sagorevanje nikad ne bi trebalo da bude više od jedne šake peleta.
Jedan od dva fena izvlači gasove iz ložišta u dimnjak, dok drugi uvlači svež vazduh iz prostorije i vraća ga zagrejanog u prostor u kome boravite.
Vaše je samo da podestite termostat na željenu temperaturu, progamirate peć za rad tokom različitog dela dana ili dana u nedelji, i držite rezervoar punim. Minimalne količine pepela dovoljno je očistiti iz pepeljare jednom u par dana.
Peć na pelet kao deo enterijera
S vremenom, peći na pelet postale su deo životnog prostora. Modernog dizajna, u različitim bojama, sa velikim staklenim površinama, atraktivan su ukras dnevnog boravka savremenih kuća i stanova.
Još jedna od prednosti peći na pelet jeste i niska temperatura bočnih strana, jer način njihovog grejanja nije žarenje toplote nego ventiliranje toplog vazduha, što omogućava relativno malu udaljenost nameštaja i slobodu izbora materijala koji će biti u blizini peći.
Kada malo istražite ovu vrstu peći, počnete da shvatate da su mogućnosti za uvođenje jedne od njih u vaš život i dom ogromne.
Bilo da grejete manji stan ili tražite alternativni izvor grejanja za veliku porodičnu kuću, peć na pelet može biti dobar izbor. Sobna peć koja samo ventilira vazduh, etažna varijanta s kotlom koji se spaja s radijatorskim sistemom i greje i sanitarnu vodu, ili podrumska peć velike snage – izbor je na vama.
Lepota ambijenta i efikasnost grejanja su zagarantovani.
www.timsistem.rs
Tatjana Marić Ivković, ugledna je figura u svetu izdavaštva i dizajna enterijera, čija karijera obuhvata preko 20 godina izuzetnog rada i doprinosa. Sa diplomom Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Tatjana je svoje profesionalno putovanje započela u print medijima, gde je brzo napredovala do pozicije glavne urednice prestižnog magazina Bravacasa. Pod njenim vodstvom, Bravacasa je doživeo transformaciju u jedan od vodećih časopisa za uređenje doma, zahvaljujući njenom inovativnom pristupu, istančanom ukusu i strasti prema dizajnu.