Zašto ova super-šolja vredi 200$?
Vašington — Bilo je potrebno sedam godina da startap firma “Mark uan” razvije svoj veliki proizvod – pametnu super-šolju Vesil (Vessyl), koja će koštati 200 dolara.
Kako prenose američki mediji, reč je o šolji zapremine 13 unci (0,38 litara) koja se napaja baterijom, a ima omogućenu blutut vezu i smartfon sinhronizaciju.
Ova šolja, nalik termosu, radi po sledećem principu: napunite je bilo kojim napitkom i ona će vam na displeju vrlo precizno pokazati šta pijete. Redakcija američkog portala Verdž testirala je šolju sa nekoliko desetina različitih napitaka, i Vesil je bez izusetka svaki put pogodio tačno o kojem je piću reč. Šolja čak uspeva da razlikuje energetska pića veoma sličnog ukusa.
Tvorci Vesila objašnjavaju da je svrha njihovog proizvoda da podseti zaboravne ljude šta ustvari piju. Ova pametna šolja istovremeno meri šećer, proteine, kalorije, masti i kofein, a prati i hidrataciju. Može čak i da utvrdi razliku u kofeinu između jake i slabe kafe, ili da izračuna hranjivu vrednost domaćeg šejka.
Džastin Li, suosnivač i izvršni direktor “Mark uana”, kaže da je veoma važno pratiti ono što unosimo u sebe, te da su zato razvili proizvod koji zapravo predstavlja “senzor koji momentalno može da analizira hranjivu vrednost napitka, i to na molekularnom nivou”.
Vesil će se tek sledeće godine pojaviti u slobodnoj prodaji, i to po ceni od 199 dolara, ali ovu pametnu šolju već danas možete poručiti putem interneta po upola nižoj ceni.
Pogledaj kao izgleda pametna super-šolja Vesil:
Izvor: b92.net
Dragana Petrović, rođena 1990. godine u Nišu, je istaknuta diplomantkinja Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, sa fokusom na urbanizam i dizajn enterijera. Od ranih dana karijere u 2014, Dragana je razvijala svoje veštine u prestižnim arhitektonskim studijima, specijalizujući se za kreiranje inovativnih i funkcionalnih životnih prostora koji odražavaju savremene trendove i potrebe. Njena stručnost je dodatno obogaćena radom kao freelance konsultant za enterijer, gde je stekla reputaciju za detaljno osmišljavanje prostora sa naglaskom na održivost i estetiku.