5 najlepše dizajniranih restorana – mesta gde doživljaj obedovanja prevazilazi sve granice
Kada je izlazak u restoran u pitanju, retko kada se radi samo o hrani. Scena, druženje i osećaj posebnosti trenutka su jednako važni.
Predstavljamo vam 5 restorana gde je doživljaj obedovanja prevazišao sve granice uobičajenog.
Prvi restoran van Španije renomiranog katalonskog kuvara Paka Pereza, 5-cinco lociran je u Berlinu. Trezvena, klasična arhitektura razbuđena je dramatičnim modernim elementima.
U sali za ručavanje, formalnu atmosferu razbija opasni aranžman bakarnog posuđa, stvarajući upečatljivu fokalnu tačku.
La Mezon 1888 u Da Nangu u Vijetnamu oslikavaju atmosferu francuske kolonijalne arhitekture kroz fokus moderne umetnosti.
Trpezarija je tradicionalna sa zanimljivim obrtom u u stolicama koje predstavljaju modernu interpretaciju stila Luja XIV.
Restoran Trol vol u Norveškoj nalazi se tik uz najvišu vertikalnu stenu u Evropi – Zid trolova, pa otud i ime. Čiste i jake linije restorana su u kontrastu sa svetlim ali dramatičnim prirodnim kulisama.
U trpezariji sve se vrti oko pogleda.
Restoran Atera na Menhetnu kao da je stvoren za intimno obedovanje. Ima samo 18 mesta za sedenje a enterijer je uređen u industrijskom stilu i omekšan drvenim tonovima.
Folkhaus u švajcarskom gradu Bazelu je restoran i pivnica avangardnog arhitektonskog dvojca Hercoga i de Meurona. Ovaj restoran je restauracija skoro vek starog lokala i arhitekti su se trudili da zadrže što više originalnih elemenata a da intervencije budu što suptilnije i da ističu autentičnu arhitekturu restorana iz 1925. godine.
Izvor: architecturaldigest.com
Dragana Petrović, rođena 1990. godine u Nišu, je istaknuta diplomantkinja Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, sa fokusom na urbanizam i dizajn enterijera. Od ranih dana karijere u 2014, Dragana je razvijala svoje veštine u prestižnim arhitektonskim studijima, specijalizujući se za kreiranje inovativnih i funkcionalnih životnih prostora koji odražavaju savremene trendove i potrebe. Njena stručnost je dodatno obogaćena radom kao freelance konsultant za enterijer, gde je stekla reputaciju za detaljno osmišljavanje prostora sa naglaskom na održivost i estetiku.