Zadivljujući hotel Frenka Gerija u Španiji
Prateći uspeh Frenka Gerija i njegovog Gugenhajm muzeja u Bilbaou bilo je sasvim prirodno da još jedna španska regija angažuje ovog arhitektu u svrhu promovisanja jednog od najvećih specijaliteta zemlje – vina.
Markiz de Riskal je vinarija osnovana 1858. godine u poznatom vinarskom kraju Španije.
Ovaj kraj je dobio specijalan tretman Frenka Gerija koji je 150 godina staru vinariju transformisao u zapanjujuć kompleks, uključujući i hotel sa 5 zvezdica, spa i muzej vina.
Tradicionalno, vinarije ovog regiona nisu otvorene za javnost, ali kao komponentu plana da se redefiniše identitet i oživi imidž regiona, Markiz de Riskal je smatrao da ovu tradiciju treba prekršiti i pružiti posetiocima jedinstven doživljaj u vinariji.
Govoreći o inspiraciji za ovu građevinu, Geri je objasnio da mu je cilj bio da uključi karakter regiona u objekat. Iako se na objektu pojavljuju prepoznatljivi Gerijevi skulpturalni elementi od titanijuma, građevina je napravljena od kamena, a skulptoralna titanijumska ovojnica je se preliva u purpurnoj i bordo – bojama vina.
U enterijeru takođe suptilno i ukusno preovlađuju elemeni koji su vezani za vino i tehnologiju njegove proizvodnje.
Ovo se može videti u bojama i primenjenim materijalima – preovlađuju akcenti u crvenoj i bordo.
Na zidovima se pojavljuju specijalni stalci za izlaganje vina a vinski bar ima izgled vinskog podruma.
Koliko je celi kompleks posvećen vinu može se zaključiti iz činjenice da spa centar ovog hotela sa 5 zvezdica nudi terapiju vinom i raznovrsne vinske tretmane.
Svi kozmetički proizvodi su napravljeni od ekstrakta grožđa i mineralne vode.
Izvori: uk.phaidon.com
Dragana Petrović, rođena 1990. godine u Nišu, je istaknuta diplomantkinja Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, sa fokusom na urbanizam i dizajn enterijera. Od ranih dana karijere u 2014, Dragana je razvijala svoje veštine u prestižnim arhitektonskim studijima, specijalizujući se za kreiranje inovativnih i funkcionalnih životnih prostora koji odražavaju savremene trendove i potrebe. Njena stručnost je dodatno obogaćena radom kao freelance konsultant za enterijer, gde je stekla reputaciju za detaljno osmišljavanje prostora sa naglaskom na održivost i estetiku.